Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Närkontakt med en gös och chokladkatastrof i Sveriges Mästerkock | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Närkontakt med en gös och chokladkatastrof i Sveriges Mästerkock

Print Friendly, PDF & Email

Ny tävlingsdag och idag går det undan. Vi hinner knappt installera oss i vårt ”backstagerum”, förrän vi ska in i studion. Vårt rum är uppvärmt idag….Tack Ingela och Mickis!  Vi brukar sitta med full mundering på för att inte frysa häcken av oss. Studion är iskall. Utanför är det säkert minus 35 grader. Kallaste dagen på 100 år!

Djupfrysta mästerkockar Adam Frimodig och Jennie Benjaminsson

När vi kommer in i köket, står en Mystery Box på våra köksbänkar. Gillar den utmaningen! Man-tager-vad-man-haver-utmaningar är helt i min stil, när man snabbt måste komma på ett vinnande recept och sedan laga på tid. Jag inser nu att jag är en riktig tävlingsmänniska. Gillar spänningen, utmaningen och prestationen.

Juryn är på plats men det är endast Mannerström och Markus idag. Vi lyfter på boxen och där…en slajmig gös stirrar mig blint i ansiktet! Neeeej! Visst har och kan jag tillaga fisk…men det brukar vara färdiga filéer från fiskdisken…nu måste jag filea en hel fisk. Tänker på utmaningen med  slätvaren och Mannerströms gratäng…men detta är ingen plattfisk. Gör man annorlunda med en rund…?

Leif Mannerström, vår ängel Ingela Widström som höll oss varma när det stormade och Markus Aujalay i uniform.

De första minuterna går till att endast tänka på filéeandet av fisken. Ok…hur svårt kan det vara? Ta en filekniv och tänk logiskt.

Sen ligger det pepparrot, potatis, babyspenat, apelsin, basilika, bacon, dill, citron….hm….funderar ett tag. Låter råvarorna tala till mig som vanligt….(faktiskt!) och det gör de. Dagens idé – Smörstekt gös med baconkrisp, potatis och pepparotspuré, med citronslungad babyspenat och citronsås. Mums! Det låter gott. Hoppas det smakar gott också…

Hotet från Götet – Louise Johansson, Jennie Benjaminsson och Björn Spak

Jag börjar laga. Tänker slå Louise idag.  Jennie är också ett hot. Båda Göteborgare från fisksidan av Sverige. Jag får snälla och välmenande blickar av Mannerström när han tittar på hur jag filear och steker gösen. Han tycker jag har väldigt fin färg på smöret/oljan i pannan. Så långt är det ju bra. Markus smakar såsen och ser allvarligt på mig…”Den måste koka ihop!”. Jag smakar. Den smakar ingenting. Shit!

Jag arbetar hårt med att reda och smaka upp såsen. Hinner jag få till det?  Potatismoset får lite extra pepparrot, eftersom jag vet att kockarna gillar det. Jag steker baconkrisp så det skvätter på Adam och hamnar bakom hans glasögon! Sorry Adam! Lovar att jag inte försöker sabba för dig! Försöker också se till att INTE skruva av hans plattor, eftersom det är så lätt hänt att man tar fel knapp.

Adam Frimodig klarade synen trots allt.

Tio minuter kvar och såsen är inte riktigt där. Småpanisk, men ger mig fan på att smaka upp den. Till slut är den där. Yes! Nu upplägget. MÅSTE få det fint. Louise och Jennie är fenor på just det. Moset blir lite klumpigt pålagt men spenaten, gösen, baconet och lite extra smör på blir fint. Håller på att glömma såsen! Men hinner i sista sekund. Håller också rent och fint i köket. Känner mig duktig!

Jag är nr tre fram till domarna. Mannerström älskar smöret på ena sidan och såsen på den andra och ger mig perfekt stekt fisk. Däremot har jag inte plockat ut några pinnben…var sjutton sitter dom…? Moset gillar han och jag får bra betyg även av Markus. Louise klarar sig inte idag och åker på eliminering i morgon….klarade just ett av mina delmål, även om jag lider med dem som hamnar där i den svarta T-shirten. Än har jag aldrig stått där… Jessika och Björn hamnar också i botten. Fjärde gången gillt för Björn. Första gången för Jessica.  Jag pustar ut och ser fram emot en lugn dag på balkongen i morgon.

Louise och Jessica gör Spak spak.

Elliminering.

Björn, Louise och Jessica är klädda i svarta T-shirtar och svarta förkläden. Lite Terminatorfeeling i köket kan man säga. Idag blir det dessertutmaning och vi får besök av en toppkonditior från svenska kocklandslaget – Conrad Thyren.  Jennie blir alldeles till sig i trasorna. Conrad vem…tänker jag, som inte är en bagare i själen och inte har koll på vem som ingår i kocklandslaget.

Storskämtaren Åke

Jag, Adam, Åke och Jennie är trygga på balkongen. I alla fall i tävlingen. Rent byggnadsmässigt vet vi inte riktigt hur det står till. Vi får klättra på stege för att komma upp och det finns ingen baksida på balkongen. Bara ett skynke….Vi håller oss mitt på och undviker att hänga på räcket.

Sedan börjar Conrad tillaga dagens dessert. Tre chokladcylindrar som ska fyllas med tre fyllningar: chokladmousse…eller muss…som han säger, hallonmarshmallows, och rårörda hallon. Han fixar, trixar, tempererar, vispar, bakar, smälter, hackar och klockan går. Erik, redaktören, är på honom med regi, kameravinklar, och det är svårt att se ett proffs bli avbruten i sin process av en pressad tv-redaktör.

Conrads största Mästerkocksfan!

Vi är irriterade och lider med Conrad uppe på hyllan, samtidigt som jag förstår hur mycket det hänger på att tv produktionen ska funka. Vi håller god min, och det gör våra medtävlare på golvet också, men efter två timmars instruktioner, inser produktionen att detta är topp omöjligt för de tävlande att fixa denna tidskrävande utmaningen inom tidsramen.

De bryter och överlägger. Efter en kvart kommer de tillbaka och gör om desserten. Nu är det ett glas som ska fyllas med “mussen”, vulkansockret, hallonen och marshmallowsen…. som döpts till Chokladsymfoni (!) så Loa Falkman-nittiotal….

Brudarna klarade “mussen”.

Vi får ta en paus och är nu två timmar över tiden. Efter lunch är det dags för tävling…..då har de ändrat desserten igen! Börjar tycka oerhört synd om Jessica, Björn och Louise. Vilken nervpress! Conrad och de tävlande håller god min och gör det de blir tillsagda om. Vi har kul uppe på balkongen och fördriver tiden med sång och dans och grabbarna är på skämthumör… Till slut blir det tävling. Fyra timmar över tiden. Förstår nu att producenten är uppe i limningen. De får göra chokladmusset med rårörda hallon och ett flarn på 45 min. Alla är oerhört pressade och ingen lyckas få till det. Moussen rinner och flarnen funkar inte. Jessicas ser bäst ut men hon blir ledssen bakom scenen och jag piffar till henne med lite smink innan hon ska in framför kamerorna igen.

Till sist blir det Björn som åker. Det var nog hans tur idag. Fjärde elimineringstävlingen och det måste ha kännt förfärligt jobbigt.  Jättetråkigt!  Björn, du tillförde glädje och spex till gruppen och utan dig, blir det mer allvar. Tänker sova tidigt och ta de lediga dagarna till rekreation och vila. Måste vara på topp på söndag. Bara två veckor kvar till final och sex deltagare kvar!

Kramar
Pernilla

Hej!  Här kan du läsa tidigare bakom-kulisserna-bloggar från Sveriges Mästerkock. Och vill du veta fler smaskiga detaljer och prata mat med mig, kan du gå in på min FaceBook sida “Mästerkock i mitt eget kök” och “gilla”. Tipsa gärna andra matglada vänner och bekanta.  Jag tycker det är hur kul som helst att höra era kommentarer och frågor och tips. Vill du följa mig på Twitter, kan du göra det här.

Vi ses snart igen!

Pernilla Elmquist

Comments

Madeleine
Reply

Jag blir så imponerad av dig! Grattis kusin! Kramar i travar!! :)

pernillaelmquist
Reply

Tack tack kusin! Nästa omgång kanske du ska prova på? Lovar att det är värt allt! Kram storkussen

Pia Allen
Reply

Det blir mer & mer spännande. Din Gös såg så god ut! Jättekul att läsa vad som händer bakom kulisserna ;-)
Kram, P

pernillaelmquist
Reply

Tack Pia! Nästa gång vi ses kanske vi ska köra en färsk gös? kram tillbax

Anna Tvinnereim/Beaches Bakeshop & Cafe'
Reply

Ville bara skicka lite grattis/ heja rop till dig fran Toronto igen! Lycka Till!

pernillaelmquist
Reply

Tack tack!

marichen
Reply

Pillchen!
Jag är mäkta imponerad och igår kom minnet från Banergatan, du hade en Skultunapanna!! Som 18-åring var det klara vuxenpoäng, men många fler sådana poäng lyckades vi inte samla in på den tiden. Längtar efter en kväll i ditt kök med livsuppdatering.
Miss u
Kram

pernillaelmquist
Reply

Ja Marischen! Det fanns nog ett kockfrö som låg där och längtade efter ett riktigt kök och någon att laga till…:) Miss U to och hör av dig och håll dig pigg och kry när du är nere nästa gång!

Annika - Bakat och lagat
Reply

Kul att du skriver bakom kulisserna! Missade gårdagens program – vet du om och när det går i repris? Nu vet jag iofs utgången, men det gör inget.

pernillaelmquist
Reply

Hej! Kul att du tycker det är kul att läsa:) Det går i repris på söndag någon gång mitt på dan. Brukar vara mellan 14-16.
Hälsar
P

Björn Spak
Reply

Hallå!
Tack för en god skildring av händelseförloppet från läktaren. Tyckte förresten synd om både Conrad och er denna långa dag. Drar mig förresten till minnes att det inte bara handlade om att vi skulle få tidsbrist i att laga originaldesserten, den bedömdes även för svår för gemene man att laga från recept.nu.
Ha’re gött!
/Björn
PS Steker du i non-stick panna eller är du en s.k. gjutjärnsjounalist? DS

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.