I förra avsnittet av Sveriges Mästerkock, lagade jag en Japansk trilogi. Den bestod av tre olika råvaror – lax, pilgrimsmussla och svamp. Jag använde mig av olika marinader och olika tekniker för att tillreda råvarorna och laxen i den trilogin är en favorit i mitt kök.

Så här gör du en enkel, marinerad, japanisnpirerad lax. Gör den som en liten förrätt eller som en större huvudrätt.

Varsågoda!

SOYAMARINERAD LAXSASHIMI MED SESAMFRÖN, CITRONMAJONÄS OCH PICKLAD GURKA

4 pers
ca 1 tim ink marinering

600 g fin lax i fyra bitar (ska ha varit fryst i minst två dagar innan du tillagar den)
1 dl japansk soya
2 msk mirin japanskt risvin
1 msk socker
1 dl blandade sesamfrön

1 skalad och fint skivad gurka
1 dl ättika
2 dl socker
3 dl vatten
1/2 fint skivad röd chili
en nypa salt

2 äggulor
1 tsk dijonsenap
1 msk vitvinsvinäger
2.5 dl matolja
salt
peppar
saft från citron

1 dl soya
1 msk sesamfrön

GÖR SÅ HÄR
LAX
1. Blanda soya, mirin och socker till en marinad. Lägg i laxen och låt dra i en timme.
2. Rosta sesamfrön i en torr panna.
3. Vänd laxbitarna i sesamfröna och skiva dem i ca en halv cm tjocka skivor.

GURKA
1. Skala och skiva gurkan tunt med mandolin.
2.Blanda lagen på ättika,socker,vatten, salt och chili. Rör tills sockret löst sig och blanda ner gurkan.

CITRONMAJONÄS
1.Blanda äggulor med dijonsenap, vitvinsvinäger, salt och peppar.
2. Vispa i oljan lite i taget.
3. Smaksätt med citron.

SESAMSOYA
1. Rosta blandade sesamfrön i en torr stekpannan.
2. Blanda fröna i en skål med japansk soya.

Sayonara!
Pernilla