I fredags tog jag med mig alla mina grabbar på en kulinarisk utflykt till Bastard här i Malmö. Den coola krogen med den tatuerade köksmästaren Andreas Dahlberg och hans kaxiga kockar och servitörer. Bastard fick i veckan pris för Årets bästa miljö-och-stäminingskrog i White Guide 2011 och det är precis så det känns när man traskar in i den opretentiösa krogen med alla dofter från det öppna köket.

Mina killar, Kalle och Niklas är glada i mat och har varit på restaurang sedan de kunde äta själva. Men jag berättade inte för dem om inälvor och from-nose-to-tail-tänket på en en gång, eftersom jag inte ville att de skulle ha förutfattade meningar. Inälvor kan vara lite extra skrämmande.

Men idag fanns inte inälvor på menyn, som de i stort sätt byter varje dag, utan vi festade loss på en bastardplanka som förrätt, där patén var en höjdare. En planka som redan blivit en klassiker. Killarna provade t o m cornichonger, men det blir nog inga fler där på ett tag. Men allt annat gick ner med väldigt god aptit.

Jag älskar sättet Bastard presenterar plankan. Enkelt, rustik och med en kniv i högsta hugg. Coolt, bara så där. Något som också verkligen gick hem hos mina hårdrockande kids, som vill vara supercoola men ännu inte skaffat tatueringar….

Till huvudrätt delade killarna en svart kyckling, som INTE var en övergrillad eller sotad, fick vi förklarat, utan en kyckling från Frankrike med svarta fjädrar. Kycklingarnas svarta får, skulle man kunna säga.

Jag åt en cassoulet med griskind, sobrassadakorv och bönor som fick mig att transporteras till en liten by i Medelhavet, där dagen lunkar på, solen värmer och inga måsten förpestar tillvaron. Min sambo åt grissida med grönsaker och eftersom menyn på Bastard ändras i stort sätt dagligen, kan jag tyvärr inte i närmare detalj förklara maten.

Vi drack ett riktigt gott naturvin till maten och efter maten tog vi en varsin ostbit med gott vitt vin. Minns inte namnet på osten…men som sagt, hela upplevelsen var förbannat smaskig, rent ut sagt!

Jag älskar den opretantiosa stilen på Bastard, det öppna köket där maten tillagas med en ”coolness” som för tankarna till Quentin Tarantino (i filmvärlden). En krog att rekommendera för alla som vill äta riktigt gott och opretto och bli bemött av kanonservitrörer som kan sin sak.

Och viss gnuggar atmosfären av sig och man känner sig snäppet coolare när man går därifrån…

Efter en härlig, god och glad helg

Kram
Pernilla