Passion för mat-mässan i Göteborg är en härlig liten mässa där tyngdpunkten ligger på smak och fina råvaror. Jag begav mig iväg tidigt på lördag morgon tillsammans med Mästerkock-Andreas Wennborg och Christian (från Helsingborgsaudition) för att spendera en dag bland matglada amatörer, proffskockar och ett spännande utbud av god mat och dryck. Kändes tryggt att åka med en taxichaffis…och han körde verkligen bra!

På centralen i Göteborg plockade vi upp Per Ehrlund (en av Foodges från Mästerkockstävlingarna i Gävle) och begav oss till Eriksbergshallen. Hallen vimlade av besökare som smakade sig runt på korvar,parmesanchips, musslor, lax, skaldjur och allehanda charkuterier, ostar, frukt och grönsaker.

Det är en intim mässa och man känner producenternas brinnande intresse för fina råvaror. En av de mest spännande upplevelserna var Björksav. Ett ”vin” som inte får kallas vin för att det inte finns en enda druva i drycken, men som smakar rent, fräscht och en dragning åt snapshållet.  Jag provade också spännande Bruna Bönorchips från Öland och kryddig kaninkorv.

I vimlet träffade vi ett gäng andra Mästerkocksaspiranter från Gävle (Catrin, Gun, Isabel och Martin) och begav oss till Köksskolan, där vår Magister Mannerström skulle ge en lektion i smak. Men när han fick syn på Andreas i vimlet (Andreas är svår att missa) så fick han även syn på mig och de andra. Han bjöd upp oss på scenen och utmanade oss i en laxtävling à la Sveriges Mästerkock, där jag och Andreas (Lag Skåne) tävlade mot de andra från lag Göteborg.

Catrin och Gun. Två passionerade matnördar i vimlet.

Plötsligt var vi tillbaka i Mästerkockstävlingen. ”Här! Ta en varsin Salmalax och gör något på tio minuter!”  (se receptet nedan) Andreas och jag snodde snabbt ihop en sashimilax på en bädd av gurka och rättika.

”Gör så det räcker till ca tjugo personer” peppade Mannerström, och säger han det, så är det vad som gäller.  Andreas jobbade febrilt med att strimla grönsaker och jag skivande lax.

Den blev riktigt god, och även om Mannerströms mjuka kockhjärta inte ville att vi skulle utse en vinnare…Tyckte vi nog att vår var snäppet bättre. Vi och några andra i publiken som fick smaka vår lax…

Det blev gott om inspiration på Passion för mat och jag besöker gärna den mässan nästa år igen.

Har du inte läst sanningen bakom förra avsnittet i Sveriges Mästerkock, så avslöjar jag vad som hände med dijonskeden i vinägretten här.

Och här kommer Mästerkocksreceptet

Varsågoda!

SNABBSASHIMI PÅ SALMALAX PÅ EN BÄDD AV INLAGD GURK-OCH-RÄTTIKASALLAD
20(!) pers

1/2 Salmalax
1/2 gurka
1 rättika

LAG
2 msk champagnevinäger
1/2 tsk honung
salt

SESAMSÅS
1 dl sesamsoya
1 tsk honung

Rostade sesamfrön
solrosskott

GÖR SÅ HÄR
1. Skiva laxen tunt, tunt.
2 Strimla gurka och rättika tunt.
3 Blanda lag och vänd ner grönsakerna i den.
4 Blanda soya och honung:
5 Lägg upp grönskar på en tallrik, lägg laxen ovanpå. Häll över soya-sesamblandningen. Garnera med solrosskott.

Fotot: Per Ehrlund och Pernilla Elmquist

Hejhej
Pernilla