Tidig morgon i Mästerkockslandet och några stackare råkar ut för att bli väckta av Leif Mannerström och Markus Aujalay framför kameran. Oj sån tur att det inte är jag!  Vem vill vara sömndrucken inför hela svenska folket.. och tänk bara vilken pyjamas man skulle man använt? Helyllerandig eller syndigt svart….hm hoppas verkligen att jag slipper väckning framöver.

God Morgon!

Vi samlas i Mästerkockssviten på Hotell Clarion Sign och får dagens uppgift. Röda och Blå förkläden… Lagtävling! Skitkul! Äntligen blir det riktig tävling. Detta går jag verkligen igång på.

Jennie och Andreas blir utsedda till lagledare och jag blir vald till Jennies lag som nr 3. Det är mycket gympa-uttagning á la grundskolan och ganska ångestladdat. Tycker synd om Laleh som blir vald sist till andra laget. Minns att jag någon gång varit där. Handboll i femman. Urrk. Ingen kul känsla.

Lagledare Lag Blått – även kallad Napoleon (hävdar hon själv:)

Tävlingen går ut på att planera, handla och laga en tvårätters till juryn på två timmar och den ska vara fin nog att serveras på Stockholms finaste krogar. Vilken utmaning! ”Vad ska vi….” hinner knappt avsluta meningen innan Louise spottar ur sig ett fantastiskt råbiffsrecept  med vaktelägg och löjrom,  bara så där. Något gott och helt i Mannerströms smak – mannen som älskar råbiff.

Lag Blått (fattas på bild:  Ingrid och jag själv)

Jennie hakar snabbt på med en röding och grönsaker och vi andra (Jessica och jag) står som fån och hänger inte med…inte ens Björn gör det.  Till sist föreslår jag syrade grönsaker och en rotselleripuré till fisken och det gillas av lagledaren.

Snabbare än blixten – Louise och Jennie. Inte ens Björn hann med…

Jennie utser mig som shoppingkompis (efter att jag erbjudit mig  som shoppingkompis, p g a mitt sinne för budget) och vi åker i ilfart till Hötorgshallen. Vi har 700 kr att shoppa loss för och kamerateamet följer varje steg vi tar. Vi handlar, prutar och far som galningar genom Hötorgshallen för att bräcka Andreas och Åke från Lag rött. Jag är inte alls klädd för Hötorgsloppet utan halkar runt i mina hala kängor och fladdriga klänning men vem bryr sig om det i det här läget. Vi ska vinna detta! Så är det bara.

The scene of the crime

Åke och Andreas rusar på sitt håll med sitt team och det är en hård kamp mot klockan. Vi lyckas komma 170 kr under budget (!) och får allt vi behöver + en ask gåslever för halva priset och ättika i en plastburk. Vi får rödingen för en hundring, hjortfilén OCH vakteläggen för en hundring och kryddorna gratis! Vi är helt enkelt bäst!

Den tid det tar att handla, dras från våra två timmar och vi får inte säga något åt våra lagmedlemmar och inte heller planera med dem utanför tvåtimmarsperioden.

TÄVLING!

Jessica och Johanna – vänner igår. Rivaler idag.

Tävlingsdag och jag är extremt taggad! Gillar verkligen detta med tävling och tänker ge mig fan på att vi ska vinna idag! Hittills har jag hållit låg profil, men nu är det slut med det. FOKUS PÅ VINST!

Det röda laget handlade på kortare tid och får därför springa in först i studion. Vi får vänta i ca sju minuter innan vi får springa in, eftersom vi handlat sju minuter längre, men vi har full koll på vem som ska göra vad och vart vi ska hålla till vid köksbänken.

Det var glasögonen som gjorde det – Grönsaksteamet i Lag Blått.

Louise ger sig på rödingen med pincetten, Björn skrapar hjortfilé till råbiffen. Jag gör syrade lagen på vinäger och råsocker och en ett-två-tre-lag på ättika. Jessica preppar alla grönsaker och Ingrid tar sig an rotselleripurén. Jennie gör gåslevervinägrett och vi jobbar så bra i laget och det är så kul att känna känslan av att stresslaga ihop i ett kök. Alla hjälps åt och det flyter finfint. Jag trodde det skulle bli lite kuckelimuck mellan Louise och Jennie eftersom båda är riktiga tävlingsmänniskor, men de gör vad de ska och Jennie bossar på allihopa med mig som sous chef.

Jag tog mig an rollen som sous chef för att hjälpa Jennie och vinna med vårt lag…smart av oss båda kan jag tycka. Jag tror hon kände sig osäker på om de andra skulle ta henne på allvar p g a hennes ålder (18), men det fungerar bra.

Mannerström kommer förbi och skiner av lycka när han ser Louise pilla ur benen ur fisken och Björn skrapa hjortfilen till köttfärs! Han är helt lyrisk. Per smakar på min syrrade grönsakslag och brister ut i ett Åh vad gott!

Mannerström gillar Lag Blått idag!

Jag städar och håller rent och ställer ner det som är kvar av gåslevervinägretten i disken (på golvet under en käksbänk)….tror jag…men det visar sig att den inte är använd och när Jennie letar efter den frenetiskt, hittar hon den i disken och det står en dijonsked i den! Katastrof! Jennie blir förbannad och säger att vinegrätten skär sig på grund av det…men man brukar väl ha dijon i en vinägrett…känner mig delskyldig, men har inte ställt skeden där…vem var det?

Krisen avlöper ok och Markus är impad över våra varma tallrikar, vårt rena kök, vår glada anda och jag tror att vi tar hem detta….När juryn meddelar resultatet vinner lag blått! Vår rödingsrätt är den bästa som juryn smakat i hela tävlingen! Härligt! Ren och skär glädje! Jag är vidare i tävlingen.

Adam önskar nog att han var i lag Blått den här gången.

För det röda laget blir det ett utslagningstest. Pärontart på en timme och en kvart. Linda är i sitt esse och glad över utmaningen. Baka är hennes stora grej och jag är inte orolig för att hon ska åka. Laleh däremot står inför sin tredje stresstest och skär sig så illa i fingret att hon måste plåstras om ordentligt. Hon är totalt sönderstressad och skriker åt oss på hyllan när vi hejar på våra kamrater. Det blir fullständig kaos och hon måste bryta ett tag. Det blir för mycket för henne, men hon får lite extra tid för att avsluta sin paj.

Glad trots allt….och var det Björn som la skeden i vinägretten…

De flesta misslyckas med att få den klar med varierande resultat ”men den ser ju ut som Kinesiska muren” får t ex Åke höra. Till slut åker Laleh ur tävlingen. Linda är kvar och det är jag glad för. Hon är en go vän och i kväll blir det lite ”gladvin” med dem som är kvar.

Goa vänner kvar i tävlingen.

I morgon är vi lediga och på fredag kommer min käresta och det ska bli SÅ härligt!

Kram kram
Pernilla

Följ min blogg med bloglovin

12 svar

 1. Hej Pernilla!
  Vilken trevlig blogg du har! Både inspirerande recept men framförallt så roligt skrivet. Har spenderat senaste timmen läsande igenom dina inlägg! Kommer att följa dig framöver. Keep up the good work /Erika Middagsbordet

  1. Hej Erika!
   Tack så jättemycket! Det är så roligt att kunna inspirera och att folk verkligen läser och tycker att det är kul. Jag ska fortsätta göra mitt bästa!
   Hälsar
   Pernilla

 2. Höll tummarna för ert lag, åh Yippie ni Vann…Härligt. Vi är mångs som hejar på dig.Lycka till. Kram 3 töser från Anderslöv

  1. Hej Anderslövs-töser! Kul att ni tittar. Vore kul att veta VILKA Anderslövstöser ni är….:)

 3. Hejsan Pernilla,
  Jag kanner ju sa himla val igen ditt namn, tror att vi gatt i samma skola eller nat..
  Anyway, jag haller alla tummar fran Toronto och onskar dig LYCKA TILL!! You go girl!!!
  Har inte sett senaste avsnittet annu. Jatteskoj att du dokumenterar allt har pa din blogg!

  1. Hej Anna!
   Känner inte igen ditt efternamn, men det är kanske annat idag. jag har bytt skola rätt många gånger, så det är inte omöjligt!
   Kul att du är engagerad!

Kommentarer är stängda.