Jag har jobbat som journalist i snart tjugo år. Jag har skrivit skönhet, mode, hälsa, resor, personporträtt och nyheter, men jag har aldrig skrivit mat. Idag är första gången. Det är FANTASTISKT roligt.! Jag älskar det! För första gången kan jag kombinera mitt arbete med min hobby och njuta hela vägen.

Fotograf idag är Peter Erlandsson. En gammal vän i branschen som jag fotograferat både skönhet och hälsa med förr, när jag jobbade som skönhetsredaktör på Hennes (1997-2001). Peter tog faktiskt några av mina första modellbilder…som den här från 1982. Den hängde på stortalvor över hela Sverige. En morgon gav bilden mig otroligt dåligt samvete, när modell- jag blickade ner på party-jag från en annonspelare, efter en blöt och galen festnatt i Köpenhamn. Sånt händer inte en matskribent i alla fall.

Nog om det. Idag ska vi plåta mat på temat ättika.  Det är ett spec jobb, vilket innebär att vi gör jobbet först och säljer in det sen. Jag  älskar ättika och inläggningar och ättika är inne nu. Peter berättade att Tommy Myllymäki nämnde just ättika efter att han kammat hem silvret i Bocuse d´Or. Så man är ju på rätt väg. Och det är viktigt när man gör matreportage.

Så jag tänker nordiskt, natur, syra, glas och renhet. Naturen ligger rätt i tiden. Jag tänker sten, trä, örter, himmel och jord och åker hem till min väninna Pia och lånar naturmaterial från hennes trädgård och rotar fram silverbestick i hennes lådor. Sen shoppar jag loss på ICA Maxi. Det blir mycket grönsaker, fisk, kyckling, kryddor och örter.

Peter kommer kl tio och tre ”rätter” är redan klara. Vi bestämmer oss för att fotografera på min balkong. Ljuset är fint. Disigt, lite gråmulet, men för detta fungerar det utmärkt. Nordiskt. Ättika. Syrligt.

Det är svinkallt på balkongen. Persiljan blåser iväg på min Pot au feu. Fingrarna stelnar, men det blir en riktigt fin bild. Vi fotograferar sju bilder allt som allt. Jag lagar i köket, Peter plåtar på balkongen. Det flyter på fint. När vi ska plåta de picklade tomaterna, bygger vi en ställning så burken får den grå himlen som bakgrund. Jag vill ju helst slippa balkongräcket eller huset mitt emot. Passar inte riktigt in i mitt nordiska tänk.

När klockan är tre börjar ljuset försvinna. Fotograferingen är precis klar och vi är mycket nöjda med resultatet och äter upp Pavlovan som varit ”modell” under dan. Återstår nu att sälja in reportaget. Återkommer om/var/när.

Varsågoda!

POT AU FEU

4 pers

4 färska kycklingklubbor
2 skivade starka korvar
4 klyftade potatisar av fast sort. Amadine är kanon!
1 skivad purjolök
2 skivade morötter
1 hel gul lök
4 kryddnejlikor
1 l vatten
1 hönsbuljong
2 lagerblad
En kvist timjan
1 tsk dillfrö
1 tsk salt
1 msk socker
1 msk ättika (12%) eller efter smak.
200 g sockerärtor
Bladpersilja till garnering

GÖR SÅ HÄR

1 Skala potatis och morötterna.
2 Ansa och skiva purjolöken.
3 Skala löken och kryssa små kryss i den. Tryck in fyra nejlikor i löken.
4 Koka upp vatten, buljongtärning, lagerblad, timjan, dillfrö, salt, socker och ättika i en stor gryta.
5 Lägg i kycklingklubbor, potatis, gul lök och morötter. Koka i ca 15 minuter.
6 Lägg i purjolök och koka ytterligare i 15 minuter.
7 Lägg i korv och sockerärtor och koka i ca 7 minuter till.
8 Smaka av med salt, peppar.

Foto: Peter Erlandsson