Pepprig havtornsill
Nu är det snart jul igen och jag måste ju lägg in min julsill. I år har jag jobbat väldigt mycket med Nordic Street Food och har inte haft lyxen att planera så värst mycket, så vad gör man…jo, man tager vad man haver.
Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.
Nu är det snart jul igen och jag måste ju lägg in min julsill. I år har jag jobbat väldigt mycket med Nordic Street Food och har inte haft lyxen att planera så värst mycket, så vad gör man…jo, man tager vad man haver.
Jag är så oerhört stolt över att mitt koncept – Nordic Street Food – har blivit nominerade till semifinalister i Årets Snabbmål 2015 av Arla Guldko! Det är matvärldens Oscar, som man brukar säga, och som firas med pompa och ståt uppe i Stockholm i vår.
Visst är det magiskt att kunnaI “svänga” ihop något gott a la Kajsa Varg av det som finns hemma. Men ibland är det extra magiskt…för vem har renskav, trattkantareller, rårörda lingon, VÄSTERBOTTEN och tillräckligt med ingredienser för att göra pannkaka? OCH färsk timjan på bänken?! Hemma samtidigt?!
Just nu, utanför fönstret skiner den sena augustisolen. Den är fortfarande sommarvarm när den tittar fram, men så fort den försvinner, känns hösten i luften. Det här är en härlig tid på året, tycker jag. det är skördetider!
Matrevolutionen har börjat! premiär på Malmö Street food den 15 aug Kv Caroli!
Jag trodde jag hade gjort den förut – nässelsoppan. Men det hade jag inte. Härligt, tänkte jag, och gav mig ut i backen utanför stugan där nässlorna just tittat upp, och är så där spröda och fina som de ska vara för att använda dem i maten.
Påsken på väg och den årliga påsksillen måste ju bara läggas in. Som ni kanske vet är jag en stor sillälskare och försöker hitta på en påsksill, en midsommarsill och en julsill varje år. Nya smaker och spännande kombinationer men också klassiker.
Det har varit en lååång vinter och det bara kliar i fingrarna att få laga mat av vårprimörerna. Det första som tittar upp och som jag längtar efter i mitt nordiska kök är vår egen vitlök – ramslöken. Eller skogsvitlök som den också kallas. Jag har sedan ett par år tillbaka letat vild ramslök i skog och mark runt stugan, men inte hittat de små gröna bladen med den distinkta vitlöksdoften.
För ett par veckor sedan blev jag inbjuden att tala vid den första streetfood konferensen i Helsingfors- Streat Helsinki. Street food i Helsingfors…?! För mig som driver Nordic Street Food i Malmö kom detta som en glad överraskning. Vi här uppe i Norden är ju inte kända för vår Street food…än. Men det lovar jag er att vi kommer att bli efter det här.
Jag gillar miniatyrer av alla de slag. Särskilt bakverk. Små dammsugare, minikakor, gulliga små muffins, chokladpraliner som man kan sluka i ett nafs. Härligt! De där stora maffiga muffinsarna och gigantiska kanelkringlor göre sig ej besvär hemma i mitt nordiska kök. Här vill jag ha det smått och många.