Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Vego på julbordet med brysselkål

Print Friendly
Det ska vara en grönsak i år. Och nästa år kommer ni få höra uttrycket “från rot till blast” både här och där. Grönsaken är det stora på tallriken och kött och fisk kommer i andra hand. Kolla in min kompis Cecilia och hennes Veggivore. En förebild när det gäller att värna om grönsakerna på tallriken.

Jag måste erkänna att jag inte är en “jättevegetarisk” person, utan älskar mitt protein…men jag börjar mjukna inför härliga grönsaksrätter och vill lära mig mer om att laga
Så i år ville jag införa en ren vegorätt på julbordet och då är brysselkålen en favorit. Den är både söt och besk och passar fantastiskt bra med valnötter och getost. Den här kommer nog vara ett stående inslag på mitt julbord framöver, men även som god vintersallad.
Varsågoda!
BRYSSELKÅL, GETOST OCH ÄPPELSALLAD

250 g färska brysselkål ( går bra med frysta också)
1 svenskt vinteräpple (Ingrid Marie)
50 gr fin getost
en näve valnötter
rapsolja
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka brysselkålen i lättsaltat vatten till de är mjuka men med lite motstånd. Prova med sticka. Låt dem kallna.
2. Skölj och skiva äpplet tunt.
3. Riv getosten i smuliga bitar.
4. Rosta valnötterna i en torr stekpanna i några minuter på medelvärme.
5. dela brysselkålen i halvor. Lägg kål, äpple, nötter och getost på en tallrik. Ringla över rapsolja och strössla lite flingsalt över.
God grön jul på er!
Pernilla

Pernilla Elmquist