Just nu, utanför fönstret skiner den sena augustisolen. Den är fortfarande sommarvarm när den tittar fram, men så fort den försvinner, känns hösten i luften. Det här är en härlig tid på året, tycker jag. det är skördetider!

sprod appelkaka 1

Något av det bästa just nu är alla svenska äpplen. Saftiga, friska och fantastiska. Aldrig är det så gott som nu, att sätta tänderna i ett äpple och känna syran och den där speciella höstiga saftigheten.

sprod appelkakak 2

Jag brukar använda höstäpplen som dryck, i maten och självklart som dessert. Min favoritdrink är äpplen som pressas tillsammans med stjälkselleri till en friskusdrink. Och idag provade jag att göra äppelketchup. En het äppelkräm som passade fantastiskt gott till en stark grillad korv. (recept kommer)

sprod appelkaka3

Men bäst av allt – en äppelpaj. Och en klassisk smulpaj är bäst. Jag brukar leka lite med vad jag har i skafferiet när jag ”smular” till pajen och idag blev det en spröd smulpaj på skrädmjöl, nyponskal och havregryn.

Varsågoda!

SPRÖD ÄPPELPÄPPELPAJ

sprod appelkaka 4

ca 4-6 pers

4 svenska syrliga äpplen
200 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1dl rårörsocker
2 msk nyponskal
kardemumma

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skölj och skala äpplena och smörj en form. Blanda med nyponskal och pudra över kardemumma.
3. Blanda ihop smuldegen till en ganska kladdig deg och fördela över äpplena.
4. Baka i ugnen i ca 50 min.
Servera med iskall grädde eller klassisk vaniljsås.

Hejhej
Pernilla