Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Spröd Äppelpäppelpaj | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Spröd Äppelpäppelpaj

Print Friendly, PDF & Email

Just nu, utanför fönstret skiner den sena augustisolen. Den är fortfarande sommarvarm när den tittar fram, men så fort den försvinner, känns hösten i luften. Det här är en härlig tid på året, tycker jag. det är skördetider!

Något av det bästa just nu är alla svenska äpplen. Saftiga, friska och fantastiska. Aldrig är det så gott som nu, att sätta tänderna i ett äpple och känna syran och den där speciella höstiga saftigheten.

Jag brukar använda höstäpplen som dryck, i maten och självklart som dessert. Min favoritdrink är äpplen som pressas tillsammans med stjälkselleri till en friskusdrink. Och idag provade jag att göra äppelketchup. En het äppelkräm som passade fantastiskt gott till en stark grillad korv. (recept kommer)

Men bäst av allt – en äppelpaj. Och en klassisk smulpaj är bäst. Jag brukar leka lite med vad jag har i skafferiet när jag “smular” till pajen och idag blev det en spröd smulpaj på skrädmjöl, nyponskal och havregryn.

Varsågoda!

SPRÖD ÄPPELPÄPPELPAJ

ca 4-6 pers

4 svenska syrliga äpplen
200 gr smör
2 dl vetemjöl
1 dl skrädmjöl
1 dl havregryn
1 msk vaniljsocker
1dl rårörsocker
2 msk nyponskal
kardemumma

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Skölj och skala äpplena och smörj en form. Blanda med nyponskal och pudra över kardemumma.
3. Blanda ihop smuldegen till en ganska kladdig deg och fördela över äpplena.
4. Baka i ugnen i ca 50 min.
Servera med iskall grädde eller klassisk vaniljsås.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.