Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Nässelsoppa från Karlarp

Print Friendly

Jag trodde jag hade gjort den förut – nässelsoppan. Men det hade jag inte. Härligt, tänkte jag, och gav mig ut i backen utanför stugan där nässlorna just tittat upp, och är så där spröda och fina som de ska vara för att använda dem i maten.

Det kan tyckas märkligt att dessa “sticksiga” små gröna blad går att äta, men det blir en vårlig delikatess med smak av vårsol och gnyklippt gräs.
Med handskar, sekatör och en korg, plockade jag årets nässelskörd ( 60 gr) för att laga soppa till min vän Pia, som är på väg från England.

Självklart vill jag bjuda på något ursvenskt från skogen vid stugan. Något annat vore otänkbart för oss matnördar.

Årets skörd blev inte stor, men det räcker gott till en liten förrättsoppa till oss ute i vårens första solstrålar.  Och med en bakad äggula och lite baconkrisp tillsammans med ett kylt Sauvignon Blanc, tror jag nog att Pia kommer känna sig välkommen hem till “Svedala” igen!
Varsågoda!

KARLARPS NÄSSELSOPPA

ca 4 pers

60 g nyplockade späda nässlor
20 g färsk gräslök
1 schalottenlök
30 g smör
2 dl vitt vin
8 dl vatten
3 msk kycklingfond
salt
svartpeppar
0,5 tsk körvel
2 msk turkisk yoghurt
1 msk smör + 1 msk vetemjöl ( blanda till en beurre marniér)
(smaka av med lite extra vin och salt om det behövs)

4 äggulor
matolja
flingsalt

100 g bacon

GÖR SÅ HÄR

ÄGG
1. Sätt ugnen på ca 70 grader. Separera äggulorna från vitorna och lägg dem i små koppar. T ex äggkoppar. Fyll på med matolja.
2. Baka i ugnen i ca 1 tim.
SOPPA
1. Plocka, rensa och skölj de späda nässelbladen. Använd handskar!
2. Koka upp nässlorna i vatten med lite salt i ca 2-3 min. Skölj igen och tryck bort vattnet.
3. Hacka gräslök och schalottenlök. Fräs i smör, Tillsätt vin och låt koka in.
4. Tillsätt nässlorna. fräs med en minut.
5. Tillsätt vatten och fond och koka ihop i ca tio min.
6. Mixa och koka ihop ytterligare till du har ca 8 dl kvar.
7. Tillsätt yoghurt och beurre marniér ( mosa ihop smör och mjöl till en jämn kräm. Vispa i smörkrämen.
8. Smaka av med salt och lite vin om det behövs.
9. Skär bacon i små fina bitar och stek dem i en torr panna tills de blivit krispiga. låt rinna av på papper.

SERVERA
…soppan i djupa tallrikar. Häll av oljan från ägget och stjälp upp ägget i soppan. Strössla med bacon och lite flingsalt på ägget.

Vårliga hälsningar
Pernilla

Pernilla Elmquist