Pernilla Elmquist logo

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var det Nya Zeeland…det tvistar de lärde fortfarande om) skapades denna goda marängtårta till hennes ära.
Vi njuter av den på sommaren. Gärna på midsommarafton!

Glad sommar på er!

  • 4 ägg (vitorna)
  • en nypa salt
  • 2 1/2 dl strösocker
  • 1 tsk ättika eller vitvinsvinäger
  • 1/2 msk maizena
  • 3 dl vispgrädde
  • färska jordgubbar
  • blåbär
  • färsk mynta

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 130 grader ( uppe och nere-värme)
  2. Separera äggulorna från vitorna och häll vitorna i en bunke. (Gör majo på gulorna t ex)
  3. Tillsätt en nypa salt.
  4. Vispa tills marängen börjar bli vit och krämig. Elvisp eller köksassistent. Tillsätt då sockret matsked för matsked till allt socker är riktigt upplöst. Provsmaka. Det ska inte knastra av sockret!
  5. Tillsätt ättika och maizena och vänd ner i marängen med en slickepott. Vispa inte!
  6. Bred ut marängen på ett bakplåtspapper på en plåt. Använd en slickepott och gör gärna som en nedsänkning i mitten där bären ska samlas.
  7. In i ugnen i 1 tim och 15 min. Stäng sedan av ugnen och låt marängbotten svala i ugnen.
  8. Vispa grädde och klicka på marängbotten.
  9. Toppa med jordgubbar, blåbär och garnera med mynta.

Lycka till

Pernilla

Relaterad artiklar

Pavlova!

Anna Pavlova var en rysk ballerina som dansade sig jorden runt på 20-talet. När hon turnerade i Australien (eller var

Läs mer

Min ramslöksmajo

Vårkänslorna spirar lika mycket som den vilda ”vitlöken” i våra skogar här i Skåne – ramslöken är här! Ramslöken är

Läs mer

Påskägg!

Glad påsk på er! Här kommer riktigt krydd/smör/ägg/grädd-stinna påskägg. Med smak av kryddpeppar blir det lite kroppkake-feeling på fyllningen vilket

Läs mer
Pernilla Elmquist

Pernilla Elmquist

Mitt nordiska kök

Jag är en matinspiratör, efter min medverkan i Sveriges Mästerkock 2011, jobbar jag idag på heltid som matkreatör, matskribent och kock.

Jag utforskar ständigt det nordiska köket och hämtar inspiration från skogen, sjön och omgivningarna runt min stuga, men också från resor, restauranger, matmässor och matprofiler i och utanför Sverige.

Pernilla Elmquist

Mina favoriter
Köp vår bok
Upptäck