Jag gillar miniatyrer av alla de slag. Särskilt bakverk. Små dammsugare, minikakor, gulliga små muffins, chokladpraliner som man kan sluka i ett nafs. Härligt! De där stora maffiga muffinsarna och gigantiska kanelkringlor göre sig ej besvär hemma i mitt nordiska kök. Här vill jag ha det smått och många.

semla 1
Idag dyker semlan upp i alla möjliga former och färger, som semmelwrappen t ex. Men jag är lite traditionell där.  Möjligtvis ruckar jag på storleken…

En stor, vanlig semla, är som en hel middag och det blir överväldigande med den stora bullen och den vispade grädden. Visst kan jag kränga en sån “any day” men i miniformat blir det så mycket godare. En munsbit…och så kan man ju ta flera stycken.

semla 2
Eftersom jag fick en Kitchenaid i julklapp  förra året, har det blivit mer och mer bakning i mitt nordiska kök och idag blev det semlor. Minisemlor. Och för att det inte skulle bli en sockerbomb, så blandade jag mandelmassan med två syrliga äpplen och citron. Det blev en kanongod syra som bryter fint mot allt det söta.
Varsågoda!

MINISEMLOR

semla 3

ca 30 semlor

50 g smör
2,5 dl mjölk
25 g jäst
2 nypor salt
1 dl  strösocker
1,5 tsk stött kardemumma
1 st ägg
ca 500g)
1 ägg

Fyllning
150 g mandelmassa av hög kvalité (60 procent mandel)
2 äpplen
saften av en halv citron

2 dl vispgrädde
en nypa socker
florsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smör och tillsätt mjölk. Värm till fingervarmt (37 grader).
2. Smula ner jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om så att jästen löser sig.
3. Tillsätt salt, socker, kardemumma, ägg och större delen av mjölet.
4. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig i maskin. Låt jäsa övertäckt 30 min.
5. Sätt ugnen på 240°. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela upp degen i 30 lika stora bitar. Rulla till fina bullar och lägg på bakplåtspapper på plåt och låt bullarna jäsa i 40 min.
6. Grädda mitt i ugnen 9 min och låt bullarna svalna på galler under bakduk.

Fyllning
1. Skala och tärna äpplet. Koka ihop med cironsaft tills det är mjukt.
2. Skär madelmassan i mindre bitar och mixa ihop till en kräm.
3.. Skär ett lock i varje bulle och toppa underdelen med mandelmassa.
4. Vispa grädden och klicka på den. Lägg på locken och sikta över florsocker.

Hej hej
Pernilla