Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Alla Hjärtans Kärleksmums

Print Friendly

Kärleksmums är bland det godaste jag vet! Och nu till Alla Hjärtans dag, ville jag baka just de här härliga chokladkakorna och servera mina nära och kära och mina kunder i min matvagn, Nordic Street Food.

Visst…choklad, kaffe och kockos inte är så värst “nordiska” och “närodlade” men kakan “Kärleksmums” är för mig en svensk tradition som min mamma ofta bakade hemma i vårt kök när vi var små.
När jag väljer choklad och kakao väljer jag självklart Fair Traide, och det ska vara hög kvalité. Då blir det som allra bäst.

Det här receptet är Leilas recept, men jag använde mig av en mindre form, för att få höga, maffiga munsbitar, vilket gör att gräddningstiden i ugnen blir lite längre än i ursprungsreceptet. Dessutom hade jag i en klick smör i glasyren för att “glansa” upp den lite extra.
Enkel att baka och fantastisk god att bjuda alla som du älskar på. Och det behöver ju inte vara på Alla Hjärtans dag…kärleken spirar året om…om du vill.
Varsågoda!

MAFFIGA KÄRLEKSMUMS
ca 15 st

5  ägg gärna ekologiska
4 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 nypa salt
5 msk kakao, t ex ICAs Fair Trade I eco
2 dl vatten
300 g smör
200 g mörk choklad 70 procent, t ex Ica sellection Peru Fair trade

Glasyr
2 dl vispgrädde
2 msk starkt kaffe, gärna espresso
200 g mörk fin choklad 70 procent
en klick smör
2 dl kokosflingor, t ex I eco

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 200 grader.
2. Smält smör och låt svalna.
3. Vispa ägg och strösocker ordentligt fluffigt i ca 15 min.
4. Sikte ner de  torra ingredienserna i en separat bunke och blanda dem. Vänd försiktigt ner dem i äggsmeten.
5. Tillsätt vatten och smält smör.Klä en djupare form som är ca 20-30 cm med bakplåtspapper och häll i smeten.
6. hacka chokladen grovt och strö den över smeten.
7. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25-30 min. Prova med en sticka, den ska vara lite kladdig. Låt svalna.

GLASYR
1. Koka upp vispgrädde, häll i kaffe och låt svalna något.
2. Smält ner finhackad choklad och en klick smör och glasera kakan.
3. Strö över kokos och låt glasyren stelna i kylen.
4. Skär mumsbitarna i rutor.

Kärlek till er!
pernilla

Pernilla Elmquist