Dragen gris, pulled pork, är hur hett som helst just nu. Nästan så det börjar bli en överdos av det dragna grisköttet. Men det ÄR ju så gott. Jag använder det mycket i mitt nordiska kök och i min matvagn, Nordic Street food, eftersom det är ett relativt billigt kött, som efter många timmar blir fantastiskt gott och mört.

draget flasklagg
En annan viktig sak är att jag använder svenskt griskött. Olinge utegrisar är en favorit, där jag vet att grisarna haft det bra och levt på ett naturligt sätt. Fick precis höra att svenska slakterier inte vill slakta svenska grisar, eftersom kommuner och landsting inte köper svenskt i första hand. Detta gör att runt 50 grisgårdar kanske tvingas stänga igen. Det vore hemskt! Så köp svenskt griskött, så vi får bevara våra fina och glada grisar!

Ofta, när man smakar dragen gris är det ”pulled pork” – den amerikanska varianten – det handlar om. Rökig smak och mycket söt barbecuesås. I värsta fall använder man liquide smoke—-rök på flaksa – och det är något av det värsta jag vet. Ska det vara rökt, då ska det vara rökt på riktigt – i en röklåda, eller på grillen.

draget flasklagg - kalrabbi
I mitt nordiska kök, försker jag göra nordiska varianter på det mesta och därför ville jag ville prova lite  nordiska smaker på min dragna gris den här gången. Tranbär, honung, senap och kryddpeppar och syran lät jag komma från en inlagd kålrabbi – en söt och mycket god kålsort som jag fallit pladask för..
Oftast använder jag bog eller karré, men den här gången fick det bli en variation på  en klassiker….
Varsågoda!

DRAGET FLÄSKLÄGG & ROSTAT ROTMOS
ca 4 pers

draget flasklagg 2

1,7 kg rimmat fläsklägg
15 kryddpepparkorn
1 äpple
1 lök
2 lagerblad

Glaze
2 dl tranbärsjuice
1 msk skånsk senap
2 msk honung
rapsolja
ev salt

1 kålrot
2 morötter
1 vitlöksklyfta
rapsolja
salt
ca 2 msk crème fraische

1 kålrabbi
0,5 dl ättika (12 procent
1 dl socker
1,5 dl vatten

fina gröna ärtor

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp lagen till kålrabbin och låt den svalna. Skala och skiva kålrabbin tunt och lägg i lagen och låt dra i kylen till servering. Skär i tunnare strimlor.
2. Skölj fläsklägget och lägg i enkastrull. Tillsätt kryddpeppar, ett klyftat äpple. en skivad lök utan skal och två lagerblad. Koka under lock i 3-4 timmar på medelvärme tills köttet faller enkelt av benet.. Låt svalna och ta bort svålen.
3. Koka ihop glazen tills den får en tjockare konsistens.
4.. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
Skala kålrot, morot och vitlök och skär i minera bitar. Lägg på ett bakplåtspapper, ringla över rapsolja och salta. Rosta i ugnen tills grönsakerna är mjuka. Mixa med crème fraîche.
5. hetta upp rapsolja i en stekpanna. Dra fläkslägget med två gafflar så köttet strimlas sönder. Stek det hastigt och tillsätt glazen. Smaka av med salt om det behövs.
6. Koka ärtorna enligt anvisning på paketet.

Servera det rostade rotmoset med draget fläsklägg. Toppa med syrlig kålrabbi och söta gröna ärtor

Hejhej
Pernilla