Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Kavring med honung

Print Friendly

Mitt första matminne är kavring med honung. Det var, om jag minns det rätt, min pappa som gav mig den lilla mörka mackan med söt, kladdig honung på, samma kväll som min syster skulle födas.

Jag var två och ett halvt år och låg i mammas och pappas dubbelsäng och det var gott som tusan.
Det är ett sött minne som stannat kvar, men som jag någonstans på vägen aldrig återupplivat. Därför blev det ändring på det nu.

Kavring är ett riktigt gott bröd, som kan användas till annat än att bre honung på. Kavringssmulor, steka i smör som cruchet på en fiskrätt t ex eller en god vörtig brödkräm till sillen.

Gillar skarp den där smaken av fänkål och kummin, som jag tycker passar så bra till fisk och sill .

Det är en klassiker som jag gärna ville provbaka, och hittade ett recept på “En bra kavring” hos Pain de Martin. Vågar ännu inte ge mig på egna bakrecept, utan vill pröva mig fram först med guidning av proffsen.
Skållning, otroligt seg deg och många jästimmar senare, och jag fick en riktigt …bra kavring. Och med en klick honung på, blev jag nästa två och ett halvt igen.
Varsågoda!

KAVRING MED HONUNG
en limpa

Skålla
100 g rågmjöl
250 g kokhett vatten
1 tsk fänkålsfrö
1 tsk kummin

GÖR SÅ HÄR
1. Stöt kryddorna i en mortel, och rör  ihop med DET heta vattnet och mjölet.
2. Lägg över en bakduk eller plastfolie och låt skållningen svalna ordentligt.

Deg
Hela skållningsmeten
125 g vatten
5 g jäst
150 g mörk sirap
400 g rågsikt
10 g flingsalt
en klick smör
honung

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda ihop ingredienserna för hand. Täck med en bakduk eller plastfolie och låt degen jäsa till dubbel storlek. Det kan ta upp till 8 tim.
2. Smörj och bröa en form. Blöt handen och tryck ihop degen. Skrapa ner den kladdiga degen med en slickepott i formen och låt brödet jäsa till dubbel storlek igen. Räkna med ca 2 tim till. Sött ugnen på 250 grader.
3. Ställ in formen i ugnen. Efter 15 min, dra ner värmen till 200 grader och låt brödet gräddas i ytterligare 20-25 grader.

Tips från Martin – Ta ut brödet de sista tio minuterna så får du en finfin skorpa.

4. Låt brödet svalan inlindat i en handduk. Gärna över natten.
5. Bred lite smör på en skiva och ringla över flytande honung, eller en klick fast honung.

Hejhej
Pernilla

 

Pernilla Elmquist