Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Lokalproduceraderåvarorisäsong

Print Friendly

I år kommer ni bl a få följa med mig på min street food resa, där jag kommer lägga mycket tid att försöka skapa ett helt nytt gatumatskoncept – Nordic Street Food. Det handlar om att  servera gatumat, lagad från grunden, på lokalproducerade (nordiska) råvaror, gärna ekologiska, i säsong.

Lätt som en plätt….eller? Visst är det en baggis att skapa härliga maträtter i augusti, när vi här uppe i norden är mitt uppe i skördetid. Eller i maj, när vårprimörerna tittar upp, krispiga, välsmakande och nyfikna.
Men i januari…

Det är en ganska sorglig syn i grönsaksdisken nu om man riktar in sig på lokalproducerat i säsong. Och gärna ekologiskt. Det är rotfrukter, rotfrukter och rotfrukter. Inget fel på rotfrukter. Jag älskar rotselleri, jordärtskocka och rödbeta, men visst saknar man örter, tomater, gurkor, bönor, bär och frukter som kommer härifrån.

Nu har jag dessutom satt mig i den sitsen att det SKA vara lokalproducerat.  Men vad är då lokalproducerat…? Är det som toppkocken Daniel Berlin på Österlen tänker – bara det som växer inom en femtonmils radie? Eller är det Skåne? Eller Sverige? Eller Norden? Och vad är nordiska råvaror? Är vitlöken nordiskt om den odlats här? Citronen?! Och hur är det med kryddorna….kanel…ingefära…hmmm.

Jag funderar mycket över hur jag ska tänka i min gatumatsvagn och här på bloggen, när jag nu ringat in “lokalproducerade råvaror i säsong”, som för övrigt är ett väldigt trendigt koncept just nu. Dessutom ska jag utmana mig själv att skapa maten på ekologiska råvaror. Till 100 procent.
Å ena sidan känns det som det endast kommer finnas en palsternacka kvar att välja på…å andra sidan…vilken utmaning!
Resan börjar nu och jag kommer då och då, låta er kliva på tåget och åka med. Men som vanlig kommer jag också laga mat hemma i mitt nordiska kök…på lokalproducerade råvaror i säsong…gärna ekologiska:)

ROSTAD ROTFRUKTSOPPA MED LINSER

1 solovitlök
2 morötter
2 potatisar
1 bit kålrot
rapsolja
salt
1 gul lök
en klick smör
2-3 l vatten (beroende på hur tjock konsistens du vill ha)
salt
10 g smör
1 msk honung
en skvätt citronsaft
2 dl röda linser
bladpersilja

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft. Skala och tärna vitlök och all rotsaker. Lägg dem på en plåt och ringla över rapsolja och salta. Rosta i ugnen tills de fått fin färg och är mjuka. Tar ca 45-60 min.
2. Svetta  vitlöken i smör. Tillsätt de rostade rotfrukterna
3. Tillsätt vatten och salt. Koka ihop . Mixa.
4. Smaka av med salt, citron och honung tills du har en fin balans.
5. Koka upp igen och tillsätt linser. Koka i 8-10 min, så att linserna har lite tuggmotstånd.
6. Toppa med bladpersilja och servera med ett gott, mörkt, lite sött bröd och smör.

Hejhej
pernilla

 

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.