Dan före doppardan. Jag visste det skulle bli lite annorlunda det här året. Jag brukar preppa minst en vecka innan, med mat och klappar osv, men den här gången jobbar jag på Malmö julmarknad med mitt Nordic street food  och serverar hemlagade julburgare hela december och har inte många sekunder över för annat.

jul 6
Vad göra…? Jo…för första gången på år och dar har jag slimmat julförberedelserna. Jag har intalat mig själv att en ”good enough” jul är helt ok. Det BEHÖVER inte vara FannyåAlxeander-jul varje jul och det behöver inte kosta skjortan.

jul 10
Men jag som brukar lägga in min egen sill….Ringsjö fisk lägger in den precis lika bra. Traskade in där på vägen till stugan och köade för deras Barntevikssill, currysill, kallrökta lax, laxsås…ja jag hade kunnat köpa upp hela delras silllager om jag haft råd. Men nu blev det ett fint lite sillbord till i morgon ( trots att det känns lite avigt att inte lägga in själv…).

julpyssel 2013
Skinkan då…? Brukar älska de där tretton timmarna när den bakas i ugnen och dofterna…Gejos färdigköpta blev hur bra som helst. Men snacka om förvirrad, när jag inte ens minns om jag beställt en färdigkokt eller inte….var tvungen att skära en bit i den för att kolla! Den var färdigkokt och den blev jättegod med en giljering av blåbärshonung och skånsk senap. Den gjorde jag själv….

jul 5
Premiärmackan på Vasa julbröd med skånsk senap blev en hit! ”Julen är här-feeling” så det slog gnistor om det.

jul 4

Eftersom jag inte är en stor snapsdrickare, inventerade jag vår provisoriska vinkällare och hittade ett antal snapsar från ”förr”, som duger hur bra som helst. Återvinning kan man säga. I of sig var julsnappsen 2011 i starkaste lager. Snubblade när jag skulle pynta ute i gäststugan, men klarade livhanken av rena förskräckelsen. Vet inte om jag föredrar den från 2012 istället…eller midsommarens Akvavit..?

jul 9

Det kändes faktiskt helt ok att slimma julen i år. Det gav mig lite mer tid att t ex göra ischoklad, som jag inte gjort på hundra år.

jul 7

 

ISCHOKLAD
200 g 70procentig choklad med havsalt
50 g cocosfett
en msk finhackad nöt-ochbärblandning
GÖR SÅ HÄR
1. Smält schoklad och kokosfett försiktigt i en skål över vattenbad.
2. Hacka nötter och bär
3. Häll chokladen i formar. Toppa med lite nötmix. Ställ kallt tills choklaen stelnat.

Dessutom kunde jag förbereda en grillad karré till mina killar och Jens som är på väg. Och att fira julen med dem, det är det allra viktigaste. Ibland stirrar man sig blind på allt annat runt omkring och blir bara stressad.

jul 8

I år har jag haft en mysig dag i stugan med minimalt med julstök och visst sjutton går det hur bra som helst med en ”good enough jul”.
God jul på er alla
Pernilla