Köttbullarna har sin givna plats på julbordet. Ett måste i mitt nordiska kök, och jag kryddar gärna upp dem med anjovis och ordentligt med kryddpeppar.

julköttbullar sprits
Men det där med att stå och rulla hundratals köttbullar, om man nu ska ha en sådan där gigantisk Fanny-å-Alexander-jul ( vilkan man sällan har…men OM) då är det ganska tidsödande att rulla för hand och steka i stekpanna.

julköttbullar 3
Jag har hört talas om det…men aldrig provat. Att spritsa bullarna på plåt och steka dem i ugn. Varför jag aldrig provat, kan bero på att jag aldrig haft någon riktig Fanny-Å-Alexander-jul med hela tjocka släkten hemma hos mig, och därför haft gott om tid att rulla och steka.
Men häromdagen skulle jag göra mitt första julbord för ett företag, och då tänkte jag provköra med sprits och ugnsstekt för att se om jag kunde effektivisera steka-köttbullar-tiden.

julköttbullar 2

Och DET gjorde jag! Varför har jag aldrig gjort detta förut? Se till att smeten är ganska lös, att du klipper ett ganska stort hål i spritspåsen, och rör runt bland bullarna i ugnen någon gång då och då, så kan du få ut flera hundra köttbullar SAMTIDIGT som du förbereder andra härliga julrätter.
Varsågoda!

JULKÖTTBULLAR MED SPRITS

julköttbullar 4

Ca 150-180 köttbullar

2 kg nymald blandfärs av nöt och gris
2 stora gula lökar
3 msk smör
Ca 1,5 dl ströbröd
5 dl mjölk
100 g (en ask) anjovisfiléer
Spadet från anjovisasken
2 msk nykrossad kryddpeppar
Ev lite extra salt
Smör att steka i

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på ca 225 grader varmluft. (240 grader vanlig ugn)
2. Finhacka gul lök och stek den mjuk i smör på mellanvärme utan att den tar färg. Låt den svalna.
3. Blanda mjölk och ströbröd och låt stå i ca tio min.
4. Hacka anjovisfiléerna.
5. Blanda nötfärs med lök, ströbrödsblandningen, anjovisfiléer och spad. Tillsätt mjölk så att det blir en mjuk konsistens på färsen.
6. Tillsätt kryddpeppar och smaka av med ev mer salt.
7.Smörj två plåtar med smör och fyll en spritspåse med smet.
8. Sprits ut köttbullar på plåten i den storlek du vill ha dem. Jag gillar mindre julköttbullar, och sätt in plåten i ugnen och låt dem gräddas till de har fin färg. Det tar ca 10-15 min. Rör runt bland bullarna då och då.

Känner ni hur det börjar jula till sig….

Hejhej
Pernilla