Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Årets julsill 2013!

Print Friendly

Årets julsill….Jag måste lägga in en sill varje år och i år är jag ute i god tid. Men vad….? Jag älskar klara sillar och jag tycker allra bäst om löksill. Mycket lök, krossad kryddpeppar…ja ganska klassiskt och inget tillkrånglat.

Men i år ville jag fundera ut en annan sill. Kanske en krämig variant.
Då slog det mig plötsligt att min favoritsil från i somras, var en variant med matjesill, rödbetor, lök, pepparrot, brynt smör…inspirerad av Mathias Dahlgrens goda lunchsill som jag åt på Matbaren tidigare i år.
Jamen varför inte lägga in den i en krämig sås?

Så mycket riktigt. Julens sill i år är en juliga inlagd krämiga variant av min sommarförrätt. Utan rödbetorna men med härligt syrliga juläpplen istället.
Varsågoda!
KRÄMIG MATJESSILL, ÄPPLE, PEPPARROT OCH BRYNT SMÖR

4 pers

2 askar matjesill av fin kvalité
1 syrligt äpple
1 liten rödlök
3 vippor dill
ca en tsk riven färsk pepparrot (efter smak)
2 dl crème fraiche
2 msk spad från sillen
1 msk brynt smör
2 nypor flingsalt
1 tsk sirap/flytande honung

GÖR SÅ HÄR
1. Häll av spadet och spara det. Skär sillen i centimeterstora bitar.
2. Skala och tärna äpplet fint. Finhacka rödlök och grovhacka dillkvistar.
3. Blanda Crème fraiche med äpple, rödlök, dill, pepparrot,  spad, brynt smör, flingsalt och honung/sirap.
4. Blanda i sillen och låt den dra över natten.

Drick ett mörkt öl med lite sötma till och servera på ett krispigt, gott knäckebröd!
Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.