Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Årets julsill 2013!

Print Friendly

Årets julsill….Jag måste lägga in en sill varje år och i år är jag ute i god tid. Men vad….? Jag älskar klara sillar och jag tycker allra bäst om löksill. Mycket lök, krossad kryddpeppar…ja ganska klassiskt och inget tillkrånglat.

Men i år ville jag fundera ut en annan sill. Kanske en krämig variant.
Då slog det mig plötsligt att min favoritsil från i somras, var en variant med matjesill, rödbetor, lök, pepparrot, brynt smör…inspirerad av Mathias Dahlgrens goda lunchsill som jag åt på Matbaren tidigare i år.
Jamen varför inte lägga in den i en krämig sås?

Så mycket riktigt. Julens sill i år är en juliga inlagd krämiga variant av min sommarförrätt. Utan rödbetorna men med härligt syrliga juläpplen istället.
Varsågoda!
KRÄMIG MATJESSILL, ÄPPLE, PEPPARROT OCH BRYNT SMÖR

4 pers

2 askar matjesill av fin kvalité
1 syrligt äpple
1 liten rödlök
3 vippor dill
ca en tsk riven färsk pepparrot (efter smak)
2 dl crème fraiche
2 msk spad från sillen
1 msk brynt smör
2 nypor flingsalt
1 tsk sirap/flytande honung

GÖR SÅ HÄR
1. Häll av spadet och spara det. Skär sillen i centimeterstora bitar.
2. Skala och tärna äpplet fint. Finhacka rödlök och grovhacka dillkvistar.
3. Blanda Crème fraiche med äpple, rödlök, dill, pepparrot,  spad, brynt smör, flingsalt och honung/sirap.
4. Blanda i sillen och låt den dra över natten.

Drick ett mörkt öl med lite sötma till och servera på ett krispigt, gott knäckebröd!
Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments