I fredags reste jag till Stockholm och Restaurangakademin för att vara med i en matbloggstävling. Vinmakaren Conosur från Chile tillsammans med stjärnkocken Michael Björklund hade inbjudit ett gäng matbloggar i norden för att tävla om en resa för två till Chile.

conosur 1

Jag laddade upp med lite äkta nordisk mat innan jag begav mig till Resaturangakademin och att traska in där kändes stort och mäktigt på något sätt. Här har alla stora kockar huserat, här utser man Årets Kock, här lagas det mat för kung och fosterland.

conosur2

Och här skulle jag laga mitt lamm. Plötsligt kändes det som jag faktiskt tagit ett par snäpp upp på matlagningsstegen, sedan den där dan jag presenterade en biff a la Lindström i Sveriges Mästerkock. Jag träffade på Markus Aujulay innanför dörren när jag kom och då tändes tävlingsnerven lite extra eftersom jag en gång för länge sedan…åkte ur Mästerkocken som nr 6, på att jag stekte hans indiska Chapatibröd i olja istället för torr panna. Sånt glömmer man inte.

conosur 3
I allafalll…taggad var jag när jag började laga i detta betydelsefulla proffskök.

Jimmie conosur 2

Bild: Gitsy Lannér

Här mötte jag också mitt motstånd.  Mina svenska medtävlare Jimmie och Gitsy från Tärnaby, som driver bloggen Lannérs Köksblanding. Glada och ambitiösa matbloggare som klart var en av mina större konkurrenter. Jag blev lite smått skrämd till en början, när Jimmie entrade köket i full kockmundering, men det gick snabbt över, när jag snörde på mig förklädet och tävlingsnerven satte in.
A La Karoline, som måste vara hela Norges stora bloggprinsessa, lagade  en spännande version av Norges nationalrätt Får i Kål med asiatisk twist…

conosur 7

… och hennes norska bloggkompis som driver Helles Kitchen (coolaste namnet idag) hade så många ingredienser på sitt bord, att jag var full av beundran när hon presenterade sin kyckling, mycket vackert upplagt. Från Finland hade Michael Björklund tagit med…

conosur 6

Suoaala&hunajaa  (om jag nu gissat rätt. Finskan är ju heeeelt omöjlig att förstå) som gjorde min favorit Maltburgare med lamm och rödbetsbiff och egna chips. Mycket snygg rätt dessutom.  Kaikki mitä rakastin gjorde potatisrösti. Enkelt men i sin enkelhet fantastiskt jättegott. En favorit till!

conosur9
Alltså mycket god mat som jag hade som konkurrenter till mitt lilla lamm, som jag köpt från Appeltorp lamm och vilt i Skåne.

conosur4

Tre och en halv timme hade vi på oss och hemma hade jag tajmat mig ett par gånger. Då hade jag all tid i världen mellan köttet (som bakades långsamt i ugnen) och tillbehören, som inte tog lång tid alls…men här…. plötsligt sprang tiden iväg.

Jag putsade och putsade och putsade filéerna ordentligt noga och fick in köttet först efter en och en halv timme i ugnen. Allt under noggrann koll av juryn som bestod av …

conosur 8
…Tuomas Meriluoto (världens yngste Master of Wine) Adolfo Hurtado, ChefsVinmakare och VD på Cono Sur Chile och Michael Björklund, som blivit Årets Kock i både Finland och Sverige, nr 5 i Bocuse d’Or, verksam idag på Åland. Jag känner mig extra stolt att jag fick hans röst för att vara med i tävlingen.

conosur 5

Efter genomgång av köket satte vi igång. När köttet väl var inne, picklade jag lök, reducerade Conosurvinet till en smakrik reduktion, friterade persilja, smälte Västerbotten och karamelliserade päronen. Faktum var att jag var så fokuserad att jag inte märkte hur tiden sprang iväg till slut, eller hur det gick för de andra i köket.

Conosur 16 2

Plötsligt var klockan halv fem och juryn satt på plats. Rätterna gick ut i ett huj, juryn smakade, noterade, drack viner och nickade, och jag lade upp min rätt under värmelamporna…vilket fick ostkrämen att smälta…men det gjorde inte så mycket.

conosur10
Jag blev själv nöjd med min skapelse, men tänkte inte så mycket längre…tills Michael Björklund läste upp vinnaren…JAG! Jag vann!! En resa för två till Chile! Hur fantastiskt som helst och ganska svårt att ta in och smälta.

conosur12

Men oj så roligt! Gjorde tummen upp mot Markus som satt en våning ovanför och tittade på och kände lite av en revansch från den där gången i Mästerkocken…(ja…sånt glömmer man ju inte så lätt).

conosur 15
På kvällen åkte hela gänget, svenskar, norrmän och finnar till Griffins Steakhouse och åt tävlingsvinnar middag signerad Christian Hellberg, som var makalöst god! Den där bean…tror det var den som Mannerström åkte ut på…i Kockarnas kamp…hmmm

conosur 13
Jag tackar Conosur Nordic, Spendrups, restaurangakademin och alla anda glada matbloggare som var med och tävlade, för en fantastisk dag och kväll! Lovar blogga om Chileresan och mitt äventyr på vingården när vi kommer dit!

Receptet på mitt lamm hittar du här
Skål!
P

4 svar

  1. Men så roligt….Ett stort Grattis och njut av vinsten sedan när du ger dig av.Du har hela tiden varit min favorit och många av dina recept har jag prövat på.bl.a din mammas kåldolmar som jag älskar.

    1. Tack tack Barbro! Mammas recept följer mig hela tiden och jag är glad att jag kan förmedla dem vidare:) Pernilla

  2. Åh, grattis! Väl förtjänt, lammet verkar jättesmarrigt.
    Ser fram mot att få läsa om Chileresan, det är ett spännande land jag gärna skulle besöka. Gott vin gör de med, för det mesta. :)

    1. Tack tack! Ja, det ska bli väldigt spännande att resa dit. har aldrig varit i Sydamerika, så det blir en upplevelse på alla plan:) Pernilla

Kommentarer är stängda.