Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Morfar, raggmunk och vidbränt fläsk

Print Friendly

Min morfar Oskar var en mysig gubbe som ibland tog sig en hutt för mycket, men som hade ett hjärta av guld. Han rökte pipa, reste med mig runt hela jorden på sin stora jordglob och åt vidbränt fläsk.

Han älskade det. Ju bränder desto bättre. Och det var min mormor som stekte.
Hon stod alltid i köket, på sina hemvävda mattor och rörde i grytorna. Där serverades kroppkakor, kåldolmar, bruna bönor och raggmunk med fläsk och lingon. Husmanskost när den är som bäst.

Jag minns dofterna av morfars piprök blanda sig med kalops och stekt strömming när vi reste jorden runt.
Ibland lämnade jag morfar åt sitt öde i Kualalumpur och smög in till mormor för att sitta i pinnsoffan och titta på. Hungrig som en varg och förväntansfull på det som puttrade i grytorna.
Det låter nästan som en klyscha ur dagens kockbarndomsminnen “jag minns min mormors kroppkakor …” men så är det. Mormor Ellens mat och Morfar Oskars aptit på både mat och äventyr, ligger till grunden för den mat jag lagar idag, och idag vill jag bjuda er på Raggmunk!

(men sorry morfar, inte med vidbränt fläsk)
Varsågoda!

RAGGMUNK MED ÄPPLE, STEKT FLÄSK OCH LINGON

4 port

ca 800 g rimmat stekfläsk
lite olja och smör att steka i

2 ägg
1 tsk salt
1 dl mjölk
1 msk vetemjöl
ca 1 kg potatis
4 äpplen
solrosolja och smör att steka i

Rårörda lingon
250 g lingon (frysta går fint men se till att de tinat innan du börja röra)
0,5 dl socker

GÖR SÅ HÄR
1. Börja med att blanda lingon och socker och rör då och då till sockret löst sig.
2. Under tiden: Stek på fläsket i lite olja och smör och stek det knaprigt men inte torrt. Spar stekfettet. Håll det varmt t ex i ugnen på låg temperatur, eller i en skål med folie över.
3. Blanda ägg, salt, mjölk, vetemjöl till en smet.
4. Skala och riv potatis och äpple grovt ner i smeten. Blanda väl och smaka av med salt.
5. Värm upp stekfettet från fläsket och tillsätt lite extra olja och smör ( ja…det ska vara rikligt med olja och smör) och stek raggmunkar. ta lite mer smet än en vanlig plätt, klicka i stekpannan och platta till med stekspaden. Låt raggmunken stekas på medelvärme tills den börjar bli lite frasig i kanterna. Vänd och stek färdigt i ca en- två min på andra sidan.
(glöm inte att röra i lingonen då och då).

Servera två raggmunkar/pers med stekt fläsk och lingon och drick riktigt kall mjölk till!

Hejhej
pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Opal Mccall
Reply

Kroppkakor – koka potatis (jag skalade mina innan) och blanda med mjöl och ägg hastigt till önskad konsistens (jag vill ha mina ganska lösa istället för de som är som betong men det är en smaksak). Gör en fyllning av stekt charlottenlök och finhackad pata negra skinka, krydda med lite kryddpeppar. Lägg fyllningen i mitten av varje kaka och täck med mer smet. Lägg kakorna i ganska hårt saltat kokande vatten, när de flyter upp är de klara. Servera med skirat smör och rårörda lingon.Citrussallad – tärna och blanda de citrisfrukter som finns hemma (blod och blond apelsin och blodgrape hade jag), slå sönder en kokosnör och hacka lite kokos fint, blanda i sultanrussin. Servera med lite creme fraiche med urskrapad vaniljstång.

Pernilla Elmquist
Reply

Tack för ditt recept:) Kroppkakor är en absolut favorit hos mig också. Pata negra låter underbart som fyllning! Pernilla