Vi har en tradition i stugan och det är att grädda pannkakor till frukost. Oftast blir det pannkor som är inspirerade av de amerikanska pannkakorna med lönnsirap och sylt, men dag tänkte jag att jag skulle exprimetera med mitt vanliga stug-pannkaks-recept och göra dem lite mer ”nordiska”

Dinkelpannkakor
I skafferiet har jag olika mjölsorter och för att göra ”pankisarna” nyttigare tog jag hälften vetemjöl och hälften dinkelmjöl – spelt. Det är ett jättenyttigt mjöl som är släkt med vetet och har odlats länge i norden. Det blev en mycket ”martigare” pannkaka tack vare dinkelmjölet som är fullt av fullkorn och mättade mycket längre.

Dinkelpannkakor hasselnotter
Sedan hade jag några friska, röda äpplen, som jag rev ner ett i smeten. Det hav en saftig pannkaka och strösockret försöker jag utesluta mer och mer i min mat och använder därför rörsocker. Istället för sylten, blev det rostade hasselnötter och torkade tranbär. Jag är tokig i rostade hasselnötter och använder det både till mat och bakning.

Dinkelpannkakor tranbar
Dagens stug-pannkakor blev en riktigt mättande nordisk variant på amerikanska pannkakor.
Varsågoda!

DINKELPANNKAKOR MED ÄPPLE & HASSELNÖTTER
ca 12 st

Dinkelpannkakor, tanbar & hasselnotter
25 g smör
2 dl vetemjöl
2 dl dinkelmjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 msk socker
1 tsk vaniljsocker
1 msk strösocker
0,5 tsk salt
1 rivet äpple
1 ägg
2 dl mjölk
2 dl naturell yoghurt
1 näve hasselnötter
1 näve torkade tranbär

Gransirap,  lönnsirap eller vanlig sirap

GÖR SÅ HÄR

1. Smält smöret och låt det svalna.
2. Blanda de torra ingredienserna och det rivna äpplet till smeten.
3. Vispa ihop ägg och det smälta smöret.
4. Vispa ihop mjölblandning, ägg-och-smörblandningen och tillsätt hälften av mjölken. Vispa till en slät smet.
5. Tillsätt resten av mjölken och yoghurten och låt smeten vila i tio minuter.
6. Värm en plättlagg eller stekpanna och smält smör på svag till medelvärme tills det blir gyllenbrunt. Stek ca 2-3 min per sida. När det börjar bubbla lite på ovansidan, vänder du på plätten. Stek ca 1,5 – 2 msk smet/plätt. .
7. Rostad hasselnötterna i en torr het panna och gnid av skalen i en handduk eller hushållspapper. Grovhacka.
Servera pannkakorna med gransirap, lönnsirap eller vanlig sirap, rostade nötter och torkade tranbär.

God morgon!
Pernilla