Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Farligt god äppelpaj

Print Friendly

Just nu smakar det svenska äpplet som allra godast. Saftigt, lite syrligt, rödskimrande skal i alla möjliga nyanser. Helt enkelt supergott! Jag struntar i om Eva bet av äpplet och portades från Paradiset och jag försöker glömma hur Snövit dog efter att hennes styvmor till häxa lurat henne att bita en bit… Jag gillar äpplen.

Kanske är just äpplet en av favoriterna när det kommer till nordiska frukter. Användbart som få, i både mat, dryck och efterrätt. Jag brukar t ex ibland börja dagen med en äppeldryck, där jag pressar äpplen, gurka och stjälkselleri. Oerhört friskt och läskande. Äpplet kokar också med i mina långkok eller tillsammans med kycklingen i grytan, och sen efterrätt….äppelpaj med vaniljsås.

En klassiker.

Den godaste och allra enklaste äppelpajen är smulpajen tycker jag. Lite, smör, lite socker, lite mjöl, smula ihop och täck äppelskivorna och vips har du en toppenefterrätt.

Den här gången gör jag smulpaj på havregryn och hasselnötter istället. Bra för glutenintoleranta och riktigt mumsigt.
Vaniljsåsen kokar jag på färsk vaniljstång och tillsätter citron för att få den lite syrlig. Sen kyler jag den riktigt kall och servera till den ljumna pajen. Härligt! Höstigt! Mums!
Varsågoda!

ÄPPELPAJ, HAVRE&HASSELNÖTSSMUL & SYRLIG VANILJSÅS

5 friska, svenska äpplen
1 msk potatismjöl
1 msk kanel

1,5 dl hasselnötter
4 dl havregryn
2 dl ekologiskt rörsocker
225 g rumstempererat smör
en klick smör att smörja formen med

Vaniljsås
2 dl gammeldags mjölk
3 dl vispgrädde
1 vaniljstång, frön och stång
4 äggulor
1 dl strösocker
1tsk maizena
saften från en citron (smaka av på vägen)

GÖR SÅ HÄR
1. Smörj en pajform. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skölj och skiva äpplena. Blanda dem med potatismjöl och kanel. Lägg i formen.
3. Rosta hasselnötterna i en torr panna i några minuter så skalet släpper. Lägg dem i en handduk och gnid av skalet. Hacka.
4. Blanda hasselnötter, havregryn, rörsocker och smör till en smuldeg. Täck äpplena med smuldegen.
5. Grädda i ugnen i ca 20 min. Låt svalna helt.

VANILJSÅS
1. Koka ihop mjölk, vispgrädde, vaniljstång och frön (dela vaniljstången och dra ut fröna med en kniv). Rör hela tiden och passa så det inte kokar över. Använd medelvärme.
2.Vispa ihop äggulor, socker och maizena.
3. Bland ihop mjölk-och-gräddkoket med äggvispet och värm på under omkörning tills den precis börjar koka upp. Ta bort när du ser första bubblan.
4. Sila av vaniljsåsen och ställ såsen i kallt vatten och rör den tills den svalnat. Kyl fram till servering.

hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Katinkas Kitchen
Reply

Vad härligt! Det var just med smulpajer som min matlagningsbana började när jag var 7-8 år. Först med Marsansås till, från tioårsåldern kom jag på att det var godare med äkta vaniljsås. Vad kul att du gör precis likadan smulpaj som jag gör – visst blir det gott med havre och hasselnötter, och just glutenfritt! En härlig, lite nyttigare äppelpaj.
Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!