Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Torghandel och rostad purjosoppa

Print Friendly

Igår preppade jag för ett event med Nordic Street Food. Hackade, skalade, kokade, och ugnsbakade i flera timmar. Konstigt nog blir jag inte hungrig under preppen, och jag hade inte många nya, käcka matidéer när jag skulle gå hem…och laga mat.

Men jag behövde bara gå förbi torghandeln på Gustav i Malmö för att bli inspirerad.
Vi är inte bortskämda med torghandlare (förutom Möllan) och saluhallar (inga…än) så det är alltid en härlig upplevelse att titta på grönsaker, frukt och bär som just nu dignar i de olika korgarna och lådorna hos den glade torghandlaren när man väl hittar honom.

Vi är mitt emellan skördetid till rotfruktssäsong och det syns. Rödbetorna växer sig stora och starka, palsternackan har svällt på bredden, potatisen börjar mörkna ordentligt och purjolökarna är kraftfulla.

…och där kom dagens middag. Pottis och purjosoppa. Billigt, jättegott och idag med en tvist…rostad.
Varsågoda!

ROSTAD PURJO & POTATISSOPPA MED ISTERBANDSSMULOR

 

ca 4 pers

1 stor purjolök
4 mjöliga potatisar
0,5 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
Smör
Rapsolja
Salt
1 l vatten
2 msk kycklingfond
1 isterband
lite smör att steka i
persilja

GÖR SÅ HÄR
1. Skal potatis och lök, vitlök, ansa och skölj purjolöken. Grovhacka.
2. Sätt ugnen på 225 grader.
3. Bred ut grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Ringla raosolja över. Klicka på smör, salta och rosta i 30 min i ugn.
4. Koka upp vatten ich kycklingfond med de rostade grönsakerna och låt koka i fem min.
5. Mixa. Smaka av med salt och vitpeppar.
6. Ta av skinnet på isterbandet och stek på smulet.
7. Garnera med isterbandssmul och persilja.

Servera med ett gott varmt bröd med smält smör på. Tunnbröd t ex. En favorit!

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Katinkas Kitchen
Reply

Vad spännande med en rostad variant på denna underbara klassiker! Jag gillar soppor och att ugnsrosta grönsaker och brukar göra soppa på rostade tomater respektive rostade rotfrukter, men det här måste jag pröva! Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

Pernilla Elmquist
Reply

Rostade grönsaker är toppen. Förhöjer smaken rejält! Keep roasting! Pernilla