Kååååldolmar….så sa Pippi på rymmen när hon stod utanför fönstret till en restaurang, utfattig och hungrig. Och jag utbrister med samma längtan i rösten, när jag får syn på ett par väl tillagade kåldolmar. Det är hur gott som helst och en av husmansfavoriterna i mitt nordiska kök.

kaldolmar 2

Kåldolmar är idag en exklusiv rätt, som kräver mycket kärlek och tid och inget du svänger ihop efter jobbet. Tyvärr. Och det finns inga genvägar till goda kåldolmar tycker jag, utan det måste få ta sin tid.

kaldolmar 3
Nu är kålen både billig och bra och en utmärkt råvara i mina ögon och har du lingon i frysen, så gör gärna dina egna rårörda lingon.

lingon

Mycket godare än lingonsylten i affären. Och snåla inte på sirap! Den söta smaken ihop med kålen och lingonen är som en resa tillbaka i tiden, när mamma lagade kåldolmar på söndagarna och vi åt så vi storknade.
Gör gärna för mycket och värm på dagen efter. Lika gott då!
Varsågoda!

KÅLDOLMAR
6-8 pers

 

kaldolmar ny

600 g blandfärs
2 ägg
3 kokta potatisar
1 dl standardmjölk
0,5 dl ströbröd
salt
vitpeppar
ljus sirap

1 kålhuvud
salt

Skysås
1 gul lök
stocken från vitkålen
1 l vatten
3 msk kalvfond
1 lagerblad
1 tsk senapskorn

300 g lingon
100 g socker

GÖR SÅ HÄR
1. Skär ut stocken i mitten av kålhuvudet och sätt dit en gaffel. Lägg huvudet i en stor gryta med kokande vatten och låt bladen fall av. Låt dem koka i några minuter till och ta sen upp dem och lägg dem på en handduk eller hushållspapper att torka.

kal kaldolmar 2
2. Låt ströbrödet dra i mjölken i tio minuter. Mixa köttfärs, ägg, potatis, mjölk och ströbröd i en matberedare. Kör ihop till en smet. Smaka av med salt och peppar.
3. Skala och hacka lök och stock från kålhuvudet och fräs i smör i en kastrull.
4. Tillsätt vatten, kalvfond och kryddor och låt koka ihop i ca 45 min. Smaka av med mer salt om det behövs.
Sätt ugnen på 200 g.
5. Skär bort det hårda i mitten av vitkålsbladet. Forma en msk köttfärs till en avlång köttbulle och rulla in i vitkålsbladet. Vik in sidorna så köttfärsen stannar i sitt paket.Lägg dem tätt i ugnsfast, smord form.
6. Ringla över sirap och klicka på lite smör och grädda i ugnen i ca 30 min för att få fin färg.
7. Dra ner värmen till 150 g. Häll över skysåsen och grädda ytterligare i ca 40 min. Ös ofta med skyn.
8. Sila av skyn och servera till.
RÅRÖRDA LINGON
1. Blanda lingon och socker och rör tills sockret löst sig.

Mums!

Och servera kåldolmarna med iskall mjölk!
Pernilla

2 svar

  1. Åhh kåldolmar var det längesedan jag åt! Faktum är att eftersom min mormor lagade så fantastisk husmanskost är det inte många som passerar mitt kritiska öga, eller snarare min kritiska gom och jag har lagt husmanskost åt sidan. Jag tror hon gjorde sina kåldolmar på kalvfärs, men kan ju minnas fel…Men nu blev jag sugen på att göra kåldolmar! Med rårörda lingon:) Med vänliga matglada hälsningar från Katinkas Kitchen!

    1. Hej Katinka! och tack för ditt fina mail! Kul att du hittat hit och hoppas jag kan fortsätta inspirera :) Hälsar Pernilla

Kommentarer är stängda.