Kanske har det med att göra att jag är född i Västerås, kanske ligger det i generna…för jag älskar ättiksgurka. Ättiksgurkan är en klassiker i mitt nordiska kök och för absolut bästa resultat, ska man använda den lilla knubbiga västeråsgurkan.

attiksgurka
I år provade jag för första gången att odla egen västeråsgurka, för att göra min första inlagda ättiksgurka. De små gurkfröna åkte i jorden och sedan tog det lååång tid. Som förstagångsodlare när det kommer till gurka, funderar jag på om det skulle ta så lång tid, men faktum var att när september kom, hade de små fröna slingrat sig iväg i min pallrade och knubbiga gurkor av olika storlekar vilade på jorden.

attiksgurka 2
Skörden var inte stor, men jag fick chansen att lägga in mina första gurkor tillsammans med dillen som gått över till krondill av bara farten. och för att få sting lite snabbare använder jag mig av en 1-1-1 lag. Dvs lika delar ättika, socker och vatten.
Detta är bästa gurkan tycker jag. Den toppar mina leverpastejmackor och är tillbehör till olika kötträtter. Men faktum är att den är väldig god och frisk bara som den är.
Varsågoda!

MIN ”VÄSTERÅSISKA” ÄTTIKSGURKA

attiksgurka6

2 stora eller fyra små västeråsgurkor
en gnutta salt
1 dl ättika (12 procent)
1 dl socker
1 dl vatten
1 msk senapsfrö
krondill

GÖR SÅ HÄR
1. Skrubba gurkan ren och skiva den tunt. Lägg dem i en skål och salta lätt och låt stå i en timme. Skölj av.

attiksgurka 4
2. Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt senapsfrö. Låt svalna.

attiksgurka 3
2. Bryt små kvistar av krondillen och varva gurka och krondill i en glasburk med tätslutande lock. Häll över lagen.

attiksgurka 5

3. Låt stå i kyl i minst ett dygn.

Njut på en knäckemacka med leverpastej!
Hejhej

Pernilla