Kanelbullen är mitt nordiska köks oslagbara favorit . Den 4 oktober har bullen sin alldeles egna dag och om jag måste välja ett enda bakverk, så skulle det bli kanelbullen. Jag skulle ta med den till en öde ö och jag skulle säkert beställa en kanelbulle på min sista måltid.

kanelbullar
Under alla år har jag bakat mina kanelbullar efter receptet på mjölpåsen. Värm mjölk och doppa fingret i vätska för att kolla om den har kroppsteperatur…ja följt det receptet till punkt och pricka.

Kanelbullar deg
Men så mött jag Jan Hedh. Jan är en legendarisk svensk konditor och bagare. Han är Mr bröd-och-kakor och jag hade förmånen att träffa honom för en intervju.

Jag och Jan Hedh

Han är en fantastiskt ödmjuk bagare och vill gärna dela med sig av sina tips och råd och bakverk, och man går inte från Jan Hedh hungrig, om man säger så.

Kanelbullar 3
Idag står fyra av hans böcker och jag har lärt mig att alltid väga alla ingredienser och att baka kanelbullar med fördeg.
Det är helt enkelt världens godaste söta bröd och jag kommer fira hela 4 oktober med att mumsa bullar.

KANELBULLAR (efter ett recept av Jan Hedh men utan mandelmassefyllning)

Kanelbullar 2
12 stora eller 24 små

Fördeg
350 g vetemjöl
12 g strösocker
250 g gammeldags mjölk
38 g jäst

Huvuddeg
650 g fördeg
250 g vetemjöl
82 g strösocker
10 g flingsalt
10 g stött kardemumma
0,5 ägg
125 g smör

ca 2 msk smör
3 msk strösocker
ca 2 msk kanel

1 ägg
pärlsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Lös upp jästen i mjölk.
2. Väg upp mjöl och socker och häll i en degbunke. Tillsätt jästmjölken.
3. Kör på låg hastighet i 5 min i hushållsassistent.
4. Lägg i en inoljad bunke, plats över och ställ på varmt ställe och låt jäsa i 1 tim. (Jag sätter på lampan i ugnen och ställer min bunke där.
5. Lägg fördegen i bunken och häll över mjöl, strösocker, flingsalt, kardemumma och ägg.
6. Kör på låg hastighet i 5 min.
7. Öka hastigheten och tillsätt smöret i små bitar. Kör i ca tio min.
8. Lägg i oljad bunke igen, täck med plast och låt jäsa på varmt ställe i 30 min.
9. Sätt ugnen på 230 grader.
10. Dela degen i två delar. Kavla ut till en tunn platta, smöra, sockra och kanels. Rulla ihop och skär i ca cm breda bitar.
11. pensla med uppvispat ägg och toppa med pärlsocker.
12. Låt bullarna jäsa ytterligare i 45 min under handduk.
13. Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 8-10 min, tills de är gyllenbruna.

Grattis Kanelbullen!
Pernilla

2 svar

 1. Intressant med fördeg och det ser ut som ett supersmarrigt recept. Men jag har några funderingar.

  Varför bakas kanelbullarna med fördeg? Jag ifrågasätter inte att det blir gott, men det är intressant att veta varför man ska göra fördegen och på vilket sätt den påverkar slutresultatet. Det är ett extra moment som krånglar till bakandet och då skulle jag gärna vilja veta varför man gör det.

  Sedan undrar jag varför man jäser degen (både fördegen och den vanliga degen) på ett varmt ställe? För mig som bakar mycket bröd är detta helt fel. Genom att låta degen jäsa på ett varmt ställe går jäsningen fortare. Jäsningen är det som ger bröden smak, ju kallare det är under jäsningen, desto längre jästid. Vilket i sin tur skapar mer smak i bröden. Bäst är surdeg som ger riktigt långa jästider och härlig smak till bröden. Men vanliga jästbröd går också att göra goda, t.ex. genom att låta de jäsa i kylskåpet för att få en extra lång jästid. Jag kan sträcka mig till att detta kanske inte är lika viktigt vad gäller kanelbullar eftersom det är mycket andra goda smaker i bullen, men att skynda på jäsprocessen känns ändå fel.

  För övrigt tycker jag att Jan Hedh har tappat mycket av sin trovärdighet när han sätter sitt namn på fuskmjölet Manitoba Cream. Det manitoba cream-mjöl som Jan Hedh har satt sitt namn på är inget annat än en ren och skär bluff. Det har inget att göra med riktigt Manitoba cream-mjöl som odlas i Kanada. Mjölet är ett vanligt vetemjöl med tillsats av extra glutenprotein för att ”förbättra” bakförmågan.

  1. Jag ser också fram emot svaret!!!
   Intressant utveckling av något som redan varit så älskat!!!

Kommentarer är stängda.