Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Pumpasoppa och skräckblandad förtjusning

Print Friendly

Mitt förhållande till pumpan är läskig. Det var när jag såg filmen Alla Helgons Blodiga Natt (Halloween originalet 1978) som jag blev livrädd för den gigantiska, brandgula leende grönsaken.

Då hade Halloween inte slagit igenom i Sverige än, och vi var lyckligt pumpafria. Idag är det inte alls lika läskigt. Jag har blivit kompis med den brandgula grönsaken och har accepterat att pumpan är här för att stanna.

En värmande pumpasoppa har blivit en nödvändighet i mitt nordiska kök, nu när höstlöven börjar dingla från träden. Under hösten och vintern odlas pumpor i Skandinavien och är både i säsong och miljösmart.

Pumpan är en gurkväxt och tillhör pumpasläktet och jag använder butternutpumpan som är söt, nöjaktig och härligt orange i köttet.Den är användbar på många olika sätt. Rosta, koka, sylta, picka och puréa. I sallader, soppa eller som tillbehör till kött, fisk och fågel. Fröna är toppen som de är eller rostade i sallader eller frukostmüsslin.

Rosta lite hasselnötter till och bjud på ett härligt nybakat surdegsbröd, så har du en riktigt mysig och inte alls läskig höstmiddag.
Varsågoda!

ROSTAD PUMPASOPPA MED ISTERBANDSSMULOR & HASSELNÖTTER

Foto soppa Peter Erlandsson
4-6 pers
Ca 1 tim

1,3 kg butternutpumpa
2 morötter
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1stor potatis
salt
svartpeppar
rapsolja
ca 5 dl mjölk
ca 5 dl grädde
2 msk vitvinsvinäger
Salt och vitpeppar att smaka av med

1-2 isterband
100 g hasselnötter
rapsolja att ringla över
några persiljeblad att dekorera med

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Skala och skär alla grönsaker i små bitar.
3. Lägg grönsakerna på ett bakplåtspapper på en plåt. Salta, peppra och ringla över rapsolja. Rosta i ugnen i ca 35-40 min.
4. Bryn smöret, lägg i grönsakerna och låt dem puttra i ca en minut. Mosa med potatisstöt.
5. Mixa grönsakerna med mjölk och grädde. Smaka av med salt, vitpeppar och vitvinsvinäger.
6. Ta bort skinnet från isterbandet, hacka sönder innanmätet med en kniv och stek det i smör.
7. Rosta nötterna i torr panna. Lägg nötterna i en handduk och gnugga av skalen. Grovhacka

Servera soppan med isterbandshack, nötter, lite rapsolja, bladpersilja och ett gott surdegsbröd.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist