Vid sjön där vi bor, finns ett gigantiskt blåbärsställe. Tusentals ris fulla med små blåa bär spretar vid sidan av sjön och jag önskar att jag kunde säga att det var ett hemligt ställe. Lite ego kanske, men när vi hittade det här stället, insåg vi att vi inte var de enda som likt Mors Lilla Olle, promenerade i skogen och plockade blåbär.

Blabar

Skulle vi få några bär överhuvudtaget, var det med helt andra metoder.
Vi skaffade en blåbärs”skovel” för att plocka snabbt och mycket, försökte vara ute tidigt på morgonen och jag måste säga att det tog lite udden av det romantiska med att strosa runt bland risen och plocka bär för bär med rosor på kinden och solsken i blick.…

Jag i blabarsskogen
Hmm…vi plockade i alla fall de bär vi kunde hitta och bestämde oss för att ge oss ut i orörd natur nästa gång, för att gå dit ingen annan gått förut och hitta de bär som ingen annan hitta förut….om nu det är möjligt.

Blabar i skal
Dagens skörd blev i alla fall tillräcklig för att laga en av mina favoriter – Fattiga riddare med färska blåbär. Nu är dessa inte så ”fattiga” utan jag har lyxat till dem lite och gett dem påökt med lite extra tillbehör.
Varsågoda!

FATTIGA RIDDARE &FÄRSKA BLÅBÄR

Rika riddare

Foto Peter Erlandsson

FATTIGGA RIDDARE & FÄRSKA BLÅBÄR

8 st

8 skivor surdegsbröd
2 st äggulor
1 dl äppelmos
2 dl vispgrädde
3 dl mandelmjöl
socker
kanel
smör
ca 250 g blåbär (helst färska eller avrunna frysta bär)
ca 100 g turkisk yoghurt
skal av en citron
en nypa socker

GÖR SÅ HÄR
1. Skär surdegsbrödet i ca en cm tjocka skivor. Skär sedan två rektanglar av varje brödskiva. Skär bort kanterna.
2. Bred äppelmos på alla bitarna och lägg ihop dem två och två.
3. Vispa ihop äggula och grädde.
4. Häll upp mandelmjöl på ett fat.
5. Doppa bröden i äggblandningen och vänd dem sedan i mandelmjölet.
6. Stek dem i smör så att de får en fin färg runt om.

7. Blanda socker och kanel och strössla över bröden.
8. Skölj citronen och blanda i skalen och en nypa socker i yoghurten. Klicka på varje riddare.
9. Toppa med färska blåbär.

MUMS!
Pernilla