Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Nordic Street Food & Malmöfestivalen 2013 | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Nordic Street Food & Malmöfestivalen 2013

Print Friendly, PDF & Email

Ibland händer det – man är på rätt plats vid rätt tidpunkt. Så var det för Nordic Street Food och Malmöfestivalen! Jag är ödmjukt överrumplad, lycklig och “chocked and stunned”. Vilken succé!

Det har tagit mig en vecka att summera vad som egentligen hände när mitt nystartade gatumatsprojekt – Nordic Street food– hade världpremiär på en bro mitt i Malmö en vecka i augusti månad 2013.

Visst tänkte jag att världen skulle vara nyfiken på vällagad mat från grunden på lokalproducerade varor i säsong…annars hade jag ju inte beställt 400 kg högrev från Gejo…men jag kunde inte i mina vildaste fantasier tro att vi skulle ha köer som ringlade långt iväg på bron under hela festivalen, och att mitt vegetariska alternativ, som jag “svängde ihop” veckan innan skulle bli en storsäljare.
Fantastiskt!

Tillsammans med vårt duktiga, glada och uthålliga streetfood crew, lagade, rullande, langade och sålde vi klämmor så det stod härliga till. Alla klädda i designade förkläden och headbands från min vän designern Jane Wikström, som enbart tänker hållbart och ekologiskt. Klart snyggaste crewn på festivalen.

 

Utan att ha gjort det förut fick tjejerna och killarna snabbt in rutiner för att fylla, rulla och servera ut genom luckan med “glada miner och trevlig attityd ” (det fick vi höra från kunderna). Ni är bäst!

Självklart gjorde de fina betygen sitt också. Tusen tack! Fyra ryttare i Sydsvenskan, fyra C.n i City och en trea av Tareq i kvällsposten. Han ville ha lite mer “umpf “i klämman, så med riven pepparrot, blev högrevsklämman prefekt. Tyvärr blev det fel i Kvällsposten, som skrev att vi serverade “pulled Pork” vilket jag inte blev glad över. Dragen högrev är, som sagt, något helt annat. Sånt händer, men det påverkade tydligen inte våra kunder. Köerna fortsatte ringla och båda klämmorna gick som smör i solsken.

Annars var det kantarellklämman som glänste. (testar libbsticka nästa gång, Titti) och det var kul att se att vissa tider var det kantarellklämmor för hela slanten, sedan kunde det byta till högrevsätare. Båda rullade i finsate tunnbrödet från Jämtlands tunnbrödsbageri. Tack Kicki för att du fixade leveranserna!

Kantarellklämman var så poppis att det blev utryckning både en och två gånger till torget på Möllan, för att köpa  allt skogens guld i ordets rätta bemärkelse.

Jag rörde en grönsaksförsäljare till tårar när jag köpte hela hans kantarellskörd innan han ens öppnat och en kväll fick jag ringa min lokala kantarelldealer, Palle på RP Frukt och fixa trettio kg till, och nere i köket och bakom vagnen fick vänner och bekanta rycka in och rensa kantareller. Ovärderlig hjälp Ana och Paula! Tack!

Vår street crew – Matilda, Josefine S och Josefine L, Sofia, Emilia, Sara, Vendela, Ossian, Frej och Dennis hjälpte till i vagnen,  medan Axle styrde köket nere i Västra Hamnen. Långa kvällar och minnet av Dennis som visslar  vaggvisan “Guten Abent Gute Natch”…får mig att le och talar sitt tydliga språk:)

Här preppades plommon, picklades rödlök, bakades rotselleri, blandades kål, repades persilja och borstades kantareller. Vi fick stor hjälp av Kökmästare  Daniel och Restaurang P2. med vårt kött och Jonathan delade sin tid mellan köket och att köra stan runt (utan GPS) och hämtade råvaror, köpte servetter och gafflar, lämnade lådor, hämtade lådor, skaffade vatten, äppelmust…you name it….en ovärderlig hjälp!

Och Misan….du är en klippa, som designat vår fina vagn med finaste loggan, som hängt lampor, skrivit skyltar, fixat vimplar, klippt och klistrat ihop det här projektet…vi kan inte säga tack tillräckligt till dig och Tomtens julverkstad!

Och tack vara Climat 80s lilla behändiga kylvagn, gick logistiken fantastiskt bra. Anders och Robban, ni har varit en ovärderlig hjälp med vagnen och kylmöjligheter. Och tack Kenneth som hjälpte oss att städa upp varje morgon. Underbart att komma till en ren och fin vagn och börja dagen med en kopp kaffe från Lilla Kafferosteriet. (behöver en kurs i hur vi brygger på bästa sätt!)

Vårt street water från Benarps brunn gick hem likaså Äppelmusten från Öspab Frukt och Blåbärsdrycken från Kiviks Musteri. Tror faktiskt vi fick en och annan Cola-drickare att testa ett hälsosammare alternativ den här gången.

Jens och jag jobbade dygnet runt och jag tror att jag stod upp i en vecka. Men det var underbart kul. När köerna började ringla på lördagen efter att vi haft premiär på fredagen, kunde jag ibland inte hålla mig för skratt.

Det liksom bubblade upp i mig och glädjen över att så många människor, små,stora, gamla, unga, turister, kuturknuttar, vegetarianer, utan-för-stan-folk, mitt-i-stanfolk, kostymnissar, trendnissar….ja alla möjliga människor flockades just runt vår vagn för att äta mina klämmor.

Många kom både två och fler gånger och det visar att världen är redo för vällagad mat på gatan och för Nordic Street Food!

Efter åtta dagar, var vi utmattade men lyckliga. Ont i fötter, rygg och en skadad tumme, men jag skulle göra om det varje dag i veckan. Nåväl i alla fall nästa Malmöfestival också…och några andra festivaler…Roskilde kanske…Sweden Rock…Malmö julmarknad…

 

Nu väntar nya tider och utmaningar och vi är på gång att hitta en fast plats i Malmö, där vi kommer servera lunch och ev kvällsmat och dit ni kan komma och fortsätta äta nordisk gatumat. Så håll utkik och FÖLJ oss på vår FB-sida www.nordicstreetfood.com så fån ni veta var vi dyker upp härnäst!
Tack till alla som hjälpt till och till alla ni som kom, provade, åt och gillade!

Kraaaaam!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

marichen
Reply

Du är helt j-a fantastisk Pillchen. Synd att Malmö var avklarat för säsongen men hoppas på att få avnjuta en klämma inom en snar framtid. Josefin kom hem lycklig och glad efter dagarna hos dig. Kram

Pernilla Elmquist
Reply

Tusen tack Marichen! och din dotter gick inte av för hackor! Självklar i Stockholm när vi kommer dit:) kram P

Kia
Reply

När kommer ni till Stockholm?!!!!

Pernilla Elmquist
Reply

Så fort vi får ett tillstånd och ännu en vagn/foodtruck! Vi ses då! Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.