Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Marängtårta med sommarbär

Print Friendly

Varje sommar tillbringar vi en vecka i Dalsland hos min sambos föräldrar i deras fantastiska stuga på udden.

Det är ett paradis och vi njuter lika mycket varje gång. Här växer det bär, svamp och floran och faunan här drar folk från hela världen som nyfiket kan dyka upp med fotriktiga skor och ryggsäck på ryggen mitt i grillmiddagen.

Mina favoriterna är vildhallonen i skogen och vinbärsbusken utanför köksfönstret. Rubinröda och vackra vita vinbär med sirlig syra och små sockersöta vildhallon är bara hur goda som helst.

Så när min sambos mamma, Christina, kom med skålar fulla av nyplockade bär, blev det till att gnugga matlagningsknölarna och hitta på något somrigt och gott. Det blev en sommartårta gjord på marängbotten med vispad citrongrädde och en hög av färskplockade bär. Kan det bli godare?

Den frasiga marängen är en pavlova och du kan toppa den med alla möjliga färska bär. Huvudsaken är att den “svämmar” över av godsaker.  Simmigare än så här blir det inte!
Varsågoda!

DALSLÄNDSK MARÄNGTÅRTA MED VILDHALLON OCH VINBÄR FRÅN BUSKEN UTANFÖR KÖKSFÖNSTRET

10 pers

5 st rumstemperade äggvitor
en nypa salt
200 g strösocker
0,5 msk siktad maizena
1 tsk vaniljsocker
1 tsk ättika
ca 3 dl vispgrädde
en skvätt citronsaft
en nypa socker
färskplockade röda och vita vinbär och härliga vilda skogshallon

GÖR SÅ HÄR

1 Maräng: Sätt ugnen på 130 grader.
2 Vispa äggvitorna med en nypa salt till ett mjukt skum.
3 Tillsätt sedan socker med en msk i taget och vispa tills det lösts upp helt.
4 Tillsätt vaniljsocker och vispa marängen tills den blivit blank och ordentligt fast.
5 Vänd ner siktad maizena och ättika med en slickepott.
6 Bred ut marängen i en stor rundel på ett bakplåtspapper.
7 Grädda pavlovan i 75 min. Stäng av ugnen och låt den stå tills ugnen svalnat med luckan lite på glänt.
8. Vispa grädden och tillsätt lite socker och citron. Bred över marängen. Garnera med färskplockade vinbär och hallon.

hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist