Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Björkvedsgrillad gös

Print Friendly

Jag har fått dille på att försöka grilla över björkved. Det känns så “på riktigt” och så älskar jag en hemtrevliga doften. Förra gången provade jag musslor i foliepaket över endast några björkvedsklabbar, och det gick sådär. Kommer förkoka dem framöver och sedan ge dem en puff av rök innan servering.

Därför blandar jag nu björkved med briketter. Vill man ha lite extra röksmak, kan man i slutet lägga lite björkvedsbitar i grillen och lägga locket på så det börjar ryka. Då får maten du grillar röksmak, men prova dig fram så du inte låter det ligga för länge. Det ska bara vara en svag aning rök och inte “inrökt” om man säger så.

Gös är en av mina favoritfiskar och en helgrillad gös över bjökved, är fantastiskt. Låt fjällen sitta kvar på fisken om du fiskat upp en från sjön eller köpt en nyfångad fisk. Då är det lättare att hålla ihop fisken på gallret. Är fjällen borta, använd ett halster, så fastnar inte fisken på gallret.

Proppa den full av örter och citron och servera färska rödbetor och citronsmörsås till. Underbar sommarrätt tycker jag!

I glaset vill jag ha en kyld Chardonnay  som t ex en favorit Couvent des Jacobins Borugogne Blanc, torrt,  fylligt och så där smörigt, citrusaktigt som det ska vara.

Varsågoda!

BJÖRKVEDSELDAD GÖS,  BAKADE RÖDBETOR OCH CITRONSMÖRPOTATIS

1 hel gös gärna med fjällen kvar (lättare att grilla)

Salt
1 Citron
en knippe persilja
en knippe dill
Smör

16 små ekologiska rödbetor
Salt
Smör
150 grader varmluft i 2 tim

Skal av en halv citron
25 g smör
Gräslök

400 g färskpotatis
salt
smör

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader varmluft. Skölj och borsta betorna och Lägg dem på fyra ark folie med salt och smör. Slå ihop till paket och ugnsbaka i ca 2 timmar tills de är mjuka.
2. Preppa grillen med briketter och några mindre björkvedsklabbar och låt det brinna till en riktigt fin glöd.

3. Skrubba och koka potatisen i saltat vatten tills den är mjuk.
4. Smält smör och finhacka gräslök. Tillsätt gräslök och citron till smöret. Håll varmt till servering.
5. Ta ur gösen, skölj den och torka av. Salta ordentligt på insidan och stoppa den full med skivad citron, grovriven persilja och dill och några klickar smör. Lägg den på ett halster eller bind runt ett blött snöre runt fisken så den håller ihop. Har fisken fjällen kvar är det enkelt att grilla den som den är direkt på gallret. Halster hjälper dig att vända den enklare. Grilla den över glöden tills den har en innertemperatur på 52 grader.
6. Servera den hela gösen med bakade betor och citronsmör. Mums!

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.