Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Kalle och studenttårtan

Print Friendly

Plötslig är dagen där – ditt första barn tar studenten! Vad hände? Så känner nog de flesta föräldrar när man står där på morgonen och piffar till sitt barn i finaste kostymen/klänningen, preppar fötterna mot skavsår med compeed, lägger huvudvärkstabletter, allergimedicin och ännu fler skavsårsplåster i kavajfickan, oroar sig för att champagneflaska ska gå sönder i plastpåsen (!) och placerar den vita (egendesignade) studentmössan på plats.

Känslorna bubblar och man gråter och skrattar om vart annat. Så många känslor dyker upp. Så många minnen av den lilla grabben med sin envishet, sitt mod och sitt enorma tålamod. Kalle, med sina drömmar om att bli rockstjärna redan som liten, och som vägrar lägga den drömmen på hyllan. Kalle med det enormt stora hjärtat och full av kärlek men också lite hälsosam rädsla inför framtiden.

“Det är så mycket ansvar…man måste betala räkningar och sånt”…hmmm ja, det är ju en del av vuxenlivet.

Kalle är nitton år i dag och tog studenten i fredags från estetprogrammet i Trelleborg och tretton år av skola är över. Lycklig över att sparkas ut från skolhuset, att få vissla och sjunga på flaket, yr av lycka när limon hämtar honom och rusig av glädje när studentpresenterna öppnas och förverligar drömmen om en ny bas.

Jag minns själv känslan av total lycka men också vemod att skiljas från kamraterna och Kalle kände precis samma sak. “De är ju som en familj” sa han lite längre fram på kvällen när han insåg att han inte skulle tillbaka till skolan. Men det är ju nu det börjar, sa jag och tänkte på hur mycket som hänt sedan jag tog studenten 1982.

Som den matmamma jag är, tog jag naturligvis på mig att laga studentmaten och Kalle beställde sin favorit soppa – en hot shot soppa, och jag föreslog smörgåstårtor…

…och riktig studenttårta i form av mössa  som Charlie på Konditori Valhall bakat till efterrätt.

Klassiskt så det förslår, och härligt om man piffar till smörgåstårtorna lite extra. Med t ex rädisor från kökslandet.
Jag gillar “lurviga” tårtor. De får inte vara för perfekt, utan spreta lite åt alla håll, men med en skir, vacker känsla. Grunderna på tårtorna blev lax&skaldjur och ost&skinka och här kommer receptet på Kalles ost&skink-tårta!
Varsågoda!

KALLES STUDENTTÅRTA – OST&SKINKA
ca 15-20 pers

ca 24 skivor grovt rostbröd
1 bytta bregott
1 ask dans leverpastej
1 dl crème fraiche
3 askar smakrik mjukost
3 burkar basilikapesto
2 knippen bladpersilja
några krasseblad
ärtskott
ca 30 tunna skivor fin prosciutto
ca 15 pickade körsbärstomater (se recept)
15 rädisor
senapsblommor
1 påse pinjenötter

Picklade tomater
ca 15 st fina körsbärstomater i olika färger
0,5 dl ättika
1 dl socker
1 dl vatten

GÖR SÅ HÄR
Dag 1

1. Koka ihop lagen till körbärstomaterna och låt kallna. Skär tomaterna i bitar, halvor och skivor och lägg dem i lagen över natten.
2. Skär kanterna av bröden.
3. Använd en bricka som får plats i kylen att bygga tårtan på. Lägg smörgåspapper i botten. Lägg sedan första lagret med 2,5 brödskiva bred och fem brödskivor lång.
4. Mixa leverpastej och crème fraîche till en kräm.
5. Lager 1 – bred bregott över bröden först. Sedan leverpastejkrämen på bottenlagret. Toppa med brödskivor.
6. Lager 2 – bred bregott på bröden. Bred sedan pesto över hela lagret. Toppa med brödskivor.
7. Täck tårtan ordentligt med plastfolie och låt stå över natten.

Dag 2
1. Vispa ihop osten så den blir krämig. Bred den över hela tårtan, på sidorna också.
2. Skölj persilja, krasseblad och ärtskott och torka den. Plocka bladen från kvistarna och tryck fast blad lite här och där runt om hela tårtan. Det ska vara ojämnt och se lite spretigt ut. Lägg ärtskott runt tårtan på fatet.
3. Tag prosciutto skiva för skiva och veckla ihop lätt till “rosor” och toppa tårtan med dem.
4. Lägg tomater lite huller om buller runt skinkan.
5. Skiva rädisor och låt gärna lite av bladen vara kvar och lägg dem huller om buller på tårtan.
6. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna.
7. Strössla pinjenötter över tårtan och dekorera sist med vackra senapsblommor ( eller andra ätbara blommor)

…sen är det bara att sjunga om studentens lyckliga dar!

 

Kram från en stolt mamma!

Pernilla Elmquist

Comments

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.