Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Min första rulltårta

Print Friendly

Jag är inte speciellt rädd för någonting…utom för att baka. Det är alltid en nervös utmaning för mig och min sambo brukar lägligt nog göra något annat, långt ifrån köket, när jag ska blanda smetar och degar och försöka få till ett mumsigt bakverk.

Men jag är ju som sagt inte rädd för utmaningar och bakning tillhör en av dem. Så i går, när det var Sveriges nationaldag, gav jag mig på en riktig klassiker – rulltårtan! Den är hur god som helst och toppen som grund till en bakelse.

Och kan det bli mer svensk sommar än en rulltårta med jordgubbar och lättvispad grädde?
Så jag letade runt efter recept för att ha som stöd och tips för att veta hur jag skulle göra med själva rullningen, för att den inte skulle gå sönder, bli för hård, spricka…ja fallgroparna var oändliga.

Min sambo tog på sig hörselskydden och skyndade ut i skogen för att avlägsna sly och jag satte igång. Lugnt och metodiskt. Och det är just det. Lugnet och metodiken och kärleken till degen/smeten. Precis som i matlagningen i övrigt. Stress funkar inte.

Så jag gjorde allt i lugn takt, med lugn musik på radion och gissa om jag gladeligen galopperade ut till sambon, drog av honom hörselskydden och stolt visade upp min rulltårta, när jag lyckats rulla ihop den fluffiga tårtan utan problem.
Med lite lättvispad grädde och färska gubbar, blev det dagens höjdpunkt. En riktig sommarbakelse!
Varsågoda!

RULLTÅRTABAKELSE MED JORDGUBBAR OCH LÄTTVISPAD GRÄDDE
ca 10-12 bitar

3 ägg
1 1/2 dl strösocker
2 msk standardmjölk
Skal av 1 citron
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk flytande smör (eller smält smör)
Strösocker till rullning
1,5 liter färska jordgubbar
1,5 dl strösocker
1 msk vitvinsvinäger

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 250 grader.

2. Vispa ihop ägg och strösocker så att det blir riktigt pösigt och fluffigt vitt.
3. Tillsätt mjölken och citronskal.
4. Sikta ner vetemjöl i en bunke och blanda med bakpulver. Sikta ner blandningen i äggsmeten och vänd ihop med en slickepott.

5. Smörj bakpltspappret med lite smör och bred ut smeten jämnt och tunt på en plåt med bakplåtspapper.

6. Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter, låt svalna i några minuter.

7. Lyft upp tårbotten med bakplåtspappret och lägg botten med “ansiktet” nedåt mot sockret.
8. Dra av pappret från tårtbottnen när den fortfarande är lite varm. Skulle det sitta kvar, pensla med lite vatten på pappret så släpper det enklare.

1. Mosa jordgubbarna och blanda med socker. Sila av vätskan och blanda i lite vinäger för syrans skull. Du kan också använda citron eller limesaft.

2. Bred ut fyllningen på tårtbotten och rulla från ena långsidan, med hjälp av pappret en hård rulle. Vik in den första kanten ordentligt så den inte blir för lös.
3. Låt tårtan vila lite i kylen. Skär sedan upp bitar som är ca två cm breda.

BAKELSE

Vispgrädde och färska jordgubbar.
1. Vispa grädde och skärgubbarna i små bitar. Toppa rulltårtorna med grädde och jordgubbar. Mumsigt gott!

hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist