Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Saftig Morotskaka

Print Friendly

Jag hade förköpt mig på morötter i veckan. Det händer ibland. Jag går och handlar och köper morötter…för det är bra att ha hemma (tills mina vuxit upp ur jorden).

Nästa gång jag handlar…samma sak. Jag köper lite morötter, för det kan vara bra att ha hemma. Detta resulterar i massor av morötter som inte hinner hamna i grytor, som tillbehör eller som sopp-och-fondingredienser.

Men då dök den upp. Morotskakan! Självklart skulle jag testa en morotskak. har aldrig bakat en morotskaka förut, så det här blev en första gången.

Med lite apelsin, vanilj och rostade hasselnötter blev den otroligt saftig och hade jag haft Philadelphiaost hemma hade det blivit en kraftigare glasyr. Nu blev det en klassisk glasyr på florsocker. Varför inte bjuda mamma på en saftig morotskaka på söndag?
Varsågoda!

MOROTSKAKA MED ROSTADE HASSELNÖTTER
ca 12 bitar

3 ägg
3 dl strösocker
frön från en vaniljstång
saften av en halv apelsin
3 dl vetemjöl
3 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
0,5 tsk malen ingefära
2 nypor flinsalt
1,5 dl rapsolja
4,5 dl rårivna morötter

GLASYR MED ROSTADE HASSELNÖTTER
4 dl florsocker
2 msk vatten
0,5 tsk ättika
1 dl hasselnötter

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 150 grader.
2. Skala och finriv morötterna.
3. Vispa ägg, socker, vaniljfrön och apelsinsaft pösigt.
4. Blanda de torra ingredienserna och vänd ner dem i äggsmeten.
5. Banda i olja och morötter och häll i en smörad och bröad form.
6. Ugnsbaka mitt i ugnen i ca 60-75 min. Känn med en sticka om kakan är helt torr.
7. Låt kakan svalna.

Glasyr
1. Blanda ingredienserna till glasyren.
2. Rosta hasselnötterna i torr panna och gnid bort skalet. Hacka nötterna.
3. Bred glasyr över kakan och strö hackade nötter över.
(gillar du inte nötter eller är nötallergiker, strö lite kokos över glasyren)

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist