Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Ogräsligt gott!

Print Friendly

De är envisa som synden och gör mitt annars så härliga trädgårdsliv till ett litet helvete. Med sina långa rötter och förmågan att sprida sig som…ogräs, för jag och säkert många med mig, en ständig kamp mot de irriterande bladen, men varför inte ta in dem i köket istället?

Många av våra vanligaste ogräs är otroliga vitaminbomber och perfekta i matlagning, nässlor, kirskål, maskrosblad. Alla funkar hur bra som helst i grytorna.

Kriskål till exempel. Den  är kungen av ogräs och jag har svurit många gånger över de långrotade gröna växterna…tills nu. De är perfekta i matlagning och du behandlar dem precis som spenat. Goda i pajer, muffins, omeletter eller bara smörslungade som tillbehör till fisk och fågel. Så nästa gång du bli arg och irriterad på ogräset i din trädgården  – gör som jag istället…

Skörda!

Recept på NÄSSELMUFFINS hittar du här.

KIRSKÅL&RÖDLÖKSPAJ GETOST OCH ROSTADE VALNÖTTER
Ca 10-12 pers
Ca 1,5 tim + några timmar eller övernatten i kyl för degen

250 g siktat vetemjöl
125 g smör
en nypa flingsalt
1 ägg
6 msk iskallt vatten

ca 60 g späda kirskålsblad
2 rödlökar
4 ägg
3 dl mjölk
1 dl matgrädde
salt
svartpeppar
1 tsk citronsaft från en citron
180 g getost
2 dl valnötter
honung

GÖR SÅ HÄR
1.Blanda mjöl, smör och salt till en smulig massa. Tillsätt ägg och vatten och blanda till en deg för hand eller kör snabbt i matberedare precis till degen går ihop.
2.Platta ut degen, plasta den med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i några timmar. Gärna över natten för bästa resultat.
3. Sätt ugnen på 180 grader och kavla ut degen till en 0,5 cm tjock platta som täcker en stor pajform. Smörj pajformen med smör och pudra över lite mjöl så att degen inte fastnar.
4. Lägg degplattan i formen och skär av överflödig deg. Pricka den i botten med en gaffel och lägg en bit bakplåtspapper i botten på degen och okokta bönor eller ärtor för att tynga ner botten.
5 Ställ den i tio min i frysen. Förgrädda den sedan i 10-15 min.

FYLLNING
1. Skala och skiva rödlöken och stek upp den i lite smör tills den är mjuk.
2. Skölj kirskålen ordentligt och grovhacka den.
3. Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, salt och svartpeppar.
4. Bryt getosten i små bitar och tillsätt den i äggvispet. Blanda i kirskål och rödlök i äggblandningen. Smaka av med lite citronsaft.
5. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ca 40-45 min.
6. Grovhacka valnötterna och rosta dem i en torr het stekpanna.
7. Toppa pajen med rostade valnötter och ringla över honung.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Lagerstedt
Reply

Låter helt underbart! Tack för att du delade med dig :-) Har du möjligtvis någon bra bild på kirskål?

Trollmamma
Reply

If you can’t beat it – eat it! Det är min nya trädgårdskampanj mot ogräset. :) Frågan är bara om tistlarna är ätbara…

Pernilla Elmquist
Reply

Mycket bra motto!!! Pernilla

Lagerstedt
Reply

Tack Pernilla! Ska försöka luska ut om jag har sådant i trädgården :-)

Danae
Reply

Hej Pernilla tack men har det svårt och se skillnader mellan kirskål och nässla, har du nåt tips .tack
mvh
Danae Altow