Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Nässlor, muffins och sommarvarmt

Print Friendly

Lördag. Maj. Pingst. 20 grader varmt. Ljuvligt! Det blir nog inte bättre än så här en dag i stugan. Våren kom och gick ganska snabbt och idag känns det som högsommar.

Därför var det i sista stund som jag tog på gummistövlar, handskar och gav mig ut bland nässlorna.

De är på gränsen nu, för att vara de små späda vårprimörer som de ska vara när de smakar som bäst.

Men jag lyckades få en liten korg full och först tänkte göra nässelpesto av, men hade ingen västerbotten eller parmesan hemma.
Så det fick bli ett par matiga nässelmuffins istället. Jag förvällde nässlorna väldigt kort tid. kanske 30 sekunder. Har läst allt från ingen förvällning (sticks det inte då?) till fem minuter. Men för lång koktid, borde rimligtvis dra alla nyttigheter ur nässlan, så 30 sek blev helt ok. Och doften när du stoppar de färska nässlorna i det kokande vattnet! Naturen koncentrerad helt enkelt.

Jag hade den franska mjukosten la Vache qui rit i kylen och stoppade ner två trekanter i smeten. Prova med någon av dina favoritostar. Gott med det lite salta i muffinsen.

Rostade hasselnötter blev pricken över i, men är du nötallergiker så prova med solrosfrön eller pumpafrön t ex.
Servera dem ljumna, eller lite varma med smält smör och njut! Hur gott som helst!

NÄSSELMUFFINS MED HASSELNÖTTER

12 st

1 l färska nässlor
salt
3 ägg
0, 5 dl matolja
1 dl mjölk
1dl crème fraiche
1 msk honung
2 msk god mjukost
1 ,5 tsk flingsalt
3 tsk bakpulver
4,5 dl vetemjöl
1 näve hasselnötter (eller solroskärnor om du inte tål nötter)

GÖR SÅ HÄR
1. Koka upp lättsaltat vatten och förväll nässlorna i 30 sek. Sila av och krama ur all vätska. Grovhacka.
2. Vispa ägg, oljan, mjölk crème fraîche och honung.
3. Blanda salt, bakpulver och mjöl och rör ner i smeten. ‘
4. Rosta hasselnötter i torr panna. Lägg i en handduk och gnid av skalet. Hacka dem fint.
4. Blanda ner nässlorna och fyll muffisnformar, som du satt i en muffisplåt, till ca 1/3. Toppa med nötter.
5. Grädda i 200 grader i ca 20-25 min.

Servera dem gärna lite varma, med smör som får smälta, till en kopp kaffe!
Glad Pingst på er!
Pernilla i stugan

Pernilla Elmquist

Comments