Jag älskar fisk och för mig, som bor vid en sjö (och hoppas att jag snart drar upp min första gös) är gösen en storfavorit. Vi har inte riktigt kommit igång med storfisket ännu, så i helgen,när det vankades svärföräldrar på besök, köpte min sambo en hel gös från Ringsjö Fisk, färsk så den nästan sprattlade i påsen.

Grillad gos 1
Jag bestämde mig för att helgrilla gösen den här gången och började googla runt lite på olika alternativ. Skulle jag lägga den direkt på grillgallret? Klämma fast den i ett halster? Slå in den i folie och göra en ”Per Morberg” – grilla direkt i den glödande kolen.

Grillad gos 3
Det sistnämnda lät mycket utmanande tyckte jag, eftersom jag gillar utmaningar från Herr Morberg, men tyvärr var grillen för liten för att hela fisken skulle få plats. Så det fick bli grillad i folie på galler.

IMG_0854

Efter att ha fjällat den med rivjärn (se i receptet) och tagit ur inälvor, fyllde jag den med härliga, färska örter, citronskivor och smör.Fantastiskt gott! Saftigt kött, som föll av benen och smälte i munnen. En ny sommarfavorit. och det gick på bara tio minuter på grillen.

Grillad gos5

Till fisken tog vi de primörer vi kunde få tag på och en riktigt syrlig citronsmörsås blev pricken över i.

Mount Reily & Sancerre till gos
Jag hade också fått tag på ett par vita viner på min favoritdruva Sauvignon Blanc, för att prova till gösmiddagen. 2011 Mount Riley Sauvignon Blanc från Nya Zeeland. Frisk, fruktigt, citrus och mineralig.  Ett riktigt gott ta-ett-glas-vitt-i solnedgången. Tyvärr räckte inte syran i vinet till den syrliga citronsåsen, men det kan man lätt anpassa, med mindre citron i såsen.

 2011 Sancerre Domaine de la Villaudière stod sig aningen bättre till den syrliga citronsåsen. Torr, frisk, krusbärig och en kraftigare kropp än den förra.  Nu var som sagt citronsmörsåsen väldigt ”citronig” vilket krävde mycket av vinets syra för att balansera bra. Som ett friskt, mineraligt och gott vin innan maten, var …..helt ok. Tyvärr försvann det p g a syran i såsen och jag ville ha mycket syra den här gången. Sancerren hade mer kraft, syra och fyllighet och passade finfint till

FOLIEGRILLAD GÖS, PRIMÖRPAKET & CITRONSMÖRSÅS

Grillad gos 4

4 pers
1 hel gös på ca 1,4 kg
en näve blandade färska örter ( basilika, persilja, dill t ex
1 citron
smör
salt

16 små färskpotatisar (eller delikatesspotatisar)
blandade primör som tex
sockerärtor,
salladslök
rädisor
smör
salt

6 dl vatten
3 msk kycklingfond
skalet från en citron
saften från ca en halv citron
1 msk maizena utrört i lite vatten
100 g smör
ev lite salt

1000 g bladspenat
smör
salt

GÖR SÅ HÄR

GÖS
1. Tänd grillen med ordentligt med kol och låt kolen bli riktigt grå och glödande. Under tiden förbereder du gösen, potatispaketen och såsen.
2. Be din fiskhandlare att fjälla fisken. Om den inte är fjällad, kan du lägga den i diskhon i kallt vatten och skrapa av fjällen med den rivigaste sidan av ett vanlig rivjärn. Ta ur inälvor och skölj och torka av fisken.
3. Salta fisken runt om och inuti magen. Fyll den med örter, citronskivor och smörklickar. Vira in den ordentligt i folie.
POTATISPAKET
4. Koka potatisen med skal i saltat vatten.
5. Skär primörerna i bitar.
6. Lägg alla grönsaker på fyra foliebitar. Salta och klicka på en klick smör. Slå in paketen väl i foliet.
CITRONSMÖRSÅS
7. Koka ihop vatten, fond, citronskal och citronsaft till du har ca 2,5 dl kvar. Red med maizena och tillsätt sen smör som du vispar försiktigt i såsen. Smaka av med ev salt och mer citronsaft. Såsen ska vara ganska syrlig.
GRILLA FISK OCH GRÖNSAKER
8. Lägg fisk och grönsakspaket på grillgallret. Sätt en termometer upp vid ryggbenet på fisken och grilla tills du har en innertemperatur på 52 grader. Lägg gärna på locket om du har en klotgrill. Annars vänd på paketet efter halva tiden. Det tar inte mer än ca tio minuter på grillen. grönsakens är klara samtidigt.
SPENAT
1. Smält smör i en kastrull. Sväng runt spenaten med lite flingsalt.

SERVERA Servera ett foliepaket på varje tallrik. Låt fisken ligga i sitt folie, öppna det och plocka fiskbitar från fisken och servera. Toppa med riktigt het sås och spenat.

Sommarhälsningar från mig!
Pernilla