Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Premiär på matklubben Mitt Nordiska Kök | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Premiär på matklubben Mitt Nordiska Kök

Print Friendly, PDF & Email

I veckan fyllde jag 50 och en dröm blev sann. Jag har länge funderat på att öppna en Matklubb – en sk Supper Club – där jag kan bjuda in matglada gäster som får äta min mat och umgås under goda och mysiga former till självkostnadspris eller vad man tycker det är värt. 

Fenomenet Supper Club är stort i London och New York, men jag har ännu inte hört så mycket om det i Sverige. Så jag tänkte – varför inte?

Nu var det så att jag fyllde jämt i veckan och min sambo upplyste mig helt sonika om ” att om en månad ska du göra din första Matklubb. Fundera på lite recept…”
Gulp! Jag måste erkänna att jag bröt ihop och började gråta. Av ren lycka/pretastionsångest/glädje/rädsla. Visst är det lätt att prata om det…men att GÖRA det!

Men när tanken landat, recepten bollats fram och tillbaka, råvarorna beställts så var det dax. 24 gäster var bjudna och jag visse inte vilka. Men det gör man ju inte på en restaurang heller…
Jag hade komponerat en meny med mat och dryck under temat “En nordisk resa”. Den sammanfattar mycket av mig, min inriktning och vad jag lärt mig de senaste två åren. Gästerna  fick inte ta del av menyn förrän efter middagen. Jag ville att de skulle uppleva smaker, fundera över råvarorna och vara involverade i rätterna. Här är menyn.

En nordisk resa

Mousserande Sav med rökt viltkött

Bröd från Olof Viktors
hemgjort smör

*

Spetsad blåbärsoppa sirapslimpa och rökt korv

Råbiff på Kåsebergalamm rotsellerikräm Kalix löjrom och rostade hasselnötter
(Couvent Jacobins Rouge)

Skrei, blomkålspuré betor och syrlig dillsås
(Chablis PC La Singulière)

Vilda kroppkakor lingon brynt smör
(Casina Corte Dogliani)

Ostar från Oviken & gransirap
(Moulin Touchais)

Gräddfilspudding, äppelsnö och havresmulor
(Ecusson Bio Brut)

Sedan dök min vän och oerhört uthålliga, duktiga souschef Pia upp helt oförhappandes från England för att hjälpa mig preppa.

Vi preppade i två dar för att sedan servera mina 24 ( som blev 20) gäster.

Syrran Petra och min jätteduktiga servitris och allt-i-allo Selma hjälpte till med dukning, dekorering av de nordiska borden och disk, servering…

ja allt. Tusen tack till er!
Min älskade sambo Jens fixade med alla viner som vi noga valt till rätterna och serverade mina gäster efter hand med lite utamninar om gissningar på druvor osv.

Som en liten starter fick gästerna ett glas mousserande SAV och vilt kött från Bonnarps Hjort och Skånska Vilt. “Skogstema! utbrast Selma, när hon placerade ut granris på borden. Helt rätt. “Jultema? hörde jag från någon nyfiken gäst. Upplevelsen är olika för alla.

Hur som helst blev det en härlig kväll, med många smaker, upplevelser och en otrolig tillfredsställelse för mig. Jag gjorde det! Jag har fortfarande inte riktigt landat efter matklubben och insett vad jag gjort…men det kommer. Och det kommer definitivt fler klubbar framöver med nya matresor och upplevelser!
Tack till alla mina medhjälpare och mina gäster som kom, åt, drack, skrattade och gjorde min dröm till verklighet för en kväll!

Kramar i massor
Pernilla, 50

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.