Häromdagen gjorde jag ett besök på Kåseberga Gårdslamm för att köpa färskt lamm direkt från gården. Jag har bestämt mig för att ta reda på mer om mina råvaror och träffa dem och deras producenter för att lära mig så mycket jag kan. Mer om besöket i påsk.
lammstek på ben
Jag fick gårdens första lamm, slaktat enbart för mig och man kan bli ödmjuk för mindre.
Jag fick en stor, fin lammstek och först trodde jag inte den skulle gå in i ugnen, men det gjorde den. Den väger mellan 2-3 kg och lammet slaktades dagen innan jag köpte steken. Färskare än så går det knappast att få tag på.

Lammstek på ben 2

Ett sådant här fint lamm, behöver inte mycket för att smaka gott. Jag valde att krydda med klassikerna rosmarin, timjan, vitlök och lite citronzest. Sedan är det den lååååånga tillagningstiden i ugnen som gör hela jobbet.

Lammstek på ben 3
Innertemperaturen för ett perfekt, rosa lamm är 56 grader. Kör du det uppåt 60 och mer, blir det genomstekt,  torrt och tråkigt. Använd termometer, låga grader och låt det ta sin tid. Servera med klassisk potatisgratäng eller en god sallad.

KÅSEBERGALAMM PÅ BEN
Tid ca 7-8 timmar.

Lammstek på ben 4

1 lammstek med ben ca 2,5 kg
1 kruka rosmarin
tio vitlöksklyftor (varav 4 i skivar som du sticker in i små snittade hål i steken)
1 kruka timjan el 2 msk torkad timjan
1 msk citronpeppar
2 rejäla nypor flingsalt
nymalen svartpeppar
2 msk rapsolja
skal från en halv citron
2 msk flytande honung
några smörklickar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och putsa lammsteken fri från hinnor.
2. Plocka bladen från rosmarin och timjan och mortla med övriga kryddor, olja, citronskal och honung. Smörj in hels lammsteken med kryddblandningen.
3. Ringla lite rapsolja på en djup ugnsplåt och lägg lammsteken på plåten. Snitta några små hål och stick in några skivade vitlöksklyftor. Toppa lammsteken med några smörklickar.
4. Ugnsgrilla i ca tio min tills lammsteken får en fin stekyta. Plocka ut den, låt ugnen svalna, sätt ugnen på 80 grader vanlig värme, i med en termometer och ugnsstek den på 80 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader. Det tar ca 7 timmar.
5. Ta ut steken och låt den vila.

Glad Påsk!
Pernilla

6 svar

  1. Gjorde detta igår, mycket gott, hade nog varit ennu godare om jag hade ett lammstek från kåseberga

  2. Pingback: Lammtider | Allers
    1. Hej! Tack för att du uppmärksammade att kryddblandingen trillat bort. Åtgärdat! Pernilla

Kommentarer är stängda.