Warning: Declaration of DronePostOptions::addGroup($name, $label, $description = '', $context = 'advanced', $priority = 'default') should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2

Warning: Declaration of DroneWidgetOptions::addGroup() should be compatible with DroneOptions::addGroup($name, $label = '', $description = '') in /nfs/c06/h02/mnt/153983/domains/pernillaelmquist.com/html/wp-content/themes/website1.6/drone/droneoptions.class.php on line 2
Långlagad lammstek på ben | Pernilla Elmquist – Mitt nordiska kök

Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Långlagad lammstek på ben

Print Friendly, PDF & Email

Häromdagen gjorde jag ett besök på Kåseberga Gårdslamm för att köpa färskt lamm direkt från gården. Jag har bestämt mig för att ta reda på mer om mina råvaror och träffa dem och deras producenter för att lära mig så mycket jag kan. Mer om besöket i påsk.

Jag fick gårdens första lamm, slaktat enbart för mig och man kan bli ödmjuk för mindre.
Jag fick en stor, fin lammstek och först trodde jag inte den skulle gå in i ugnen, men det gjorde den. Den väger mellan 2-3 kg och lammet slaktades dagen innan jag köpte steken. Färskare än så går det knappast att få tag på.

Ett sådant här fint lamm, behöver inte mycket för att smaka gott. Jag valde att krydda med klassikerna rosmarin, timjan, vitlök och lite citronzest. Sedan är det den lååååånga tillagningstiden i ugnen som gör hela jobbet.

Innertemperaturen för ett perfekt, rosa lamm är 56 grader. Kör du det uppåt 60 och mer, blir det genomstekt,  torrt och tråkigt. Använd termometer, låga grader och låt det ta sin tid. Servera med klassisk potatisgratäng eller en god sallad.

KÅSEBERGALAMM PÅ BEN
Tid ca 7-8 timmar.

1 lammstek med ben ca 2,5 kg
1 kruka rosmarin
tio vitlöksklyftor (varav 4 i skivar som du sticker in i små snittade hål i steken)
1 kruka timjan el 2 msk torkad timjan
1 msk citronpeppar
2 rejäla nypor flingsalt
nymalen svartpeppar
2 msk rapsolja
skal från en halv citron
2 msk flytande honung
några smörklickar

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225 grader varmluft och putsa lammsteken fri från hinnor.
2. Plocka bladen från rosmarin och timjan och mortla med övriga kryddor, olja, citronskal och honung. Smörj in hels lammsteken med kryddblandningen.
3. Ringla lite rapsolja på en djup ugnsplåt och lägg lammsteken på plåten. Snitta några små hål och stick in några skivade vitlöksklyftor. Toppa lammsteken med några smörklickar.
4. Ugnsgrilla i ca tio min tills lammsteken får en fin stekyta. Plocka ut den, låt ugnen svalna, sätt ugnen på 80 grader vanlig värme, i med en termometer och ugnsstek den på 80 grader tills den har en innertemperatur på 56 grader. Det tar ca 7 timmar.
5. Ta ut steken och låt den vila.

Glad Påsk!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

daniel.chapelle
Reply

Gjorde detta igår, mycket gott, hade nog varit ennu godare om jag hade ett lammstek från kåseberga

Pernilla Elmquist
Reply

Härligt!

Lammtider | Allers
Reply

[…]   Vill man äta lamm som betat utomhus på påsken, krävs alltså importerat, fryst kött som kanske transporteras lång väg hit. För min del blev det här besöket på lammgården en ögonöppnare och om jag ska äta lamm på våren, så äter jag hellre ett lamm som fötts upp med kärlek och omtanke inomhus. Det känns bättre att veta hur lammet haft det under sin levnad. Det är viktigt för mig som kock och matskribent att ta reda på var mina råvaror kommer ifrån och hur de har haft det. Ödmjukhet inför råvaran är mitt måtto! Läs mer om mitt besök på min blogg Mitt Nordiska kök. Vill du ha ett recept på lammstek med ben hittar du det här. […]

Lanthushållet
Reply

Den mortlade kryddblandningen, när kommer den in i bilden? :-)

Pernilla Elmquist
Reply

Hej! Tack för att du uppmärksammade att kryddblandingen trillat bort. Åtgärdat! Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.