Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Påskmat 2013

Print Friendly

Nu är det snart påsk och för mig betyder det mycket god mat. Flera dar på raken. Och en massa stök i köket. Härligt! Med påsken kommer vårkänslorna (även om det just nu är alldeles för kyligt) och man ser ljuset i tunneln, så att säga.

Mitt påskbord 2013 ser någonting ut som den här bilden. Huvudingredienserna är “påskägg”, laxtartar, Brantevikssill, lamm och en god vårlig tårta.
Och råvarorrna blir allt viktigare. Kvalité och var de kommer ifrån, så i går var jag ute på besök på Kåseberga Gårdslamm och köpte lamm direkt från gården för första gången. En fantastisk upplevelse som jag kommer berätta mer om framöver.

Jag köpte kött från gårdens första slaktade lamm och idag ska jag tillreda lammstek på ben. Recept kommer. Det är mycket att planera och laga och det är ju något som jag älskar att göra.

Så medan jag ger mig in i köket och preppar lammstek och lägger in sill, så kan ni ju börja bakifrån. Med min syrliga (kanske inte helt nordiska) påsktårta.
Varsågoda!

VANILJCHEESE CAKE MED LIMEGELÉ OCH KANDERADE CITRONSKAL
Ca 12 bitar
45 min + ett dygn i kyl + ca 3 tim i kyl för gelén att stelna

12 st havrekakor
100 g smält smör
1 tsk kanel
1 kryddmått salt

600g philadelphia cream cheese naturell
1 dl turkisk yoghurt
1 vaniljstång
saft och skal från en citron
1,5 dl florsocker
4 gelatinblad

Limegelé
3 stora eller fyra små lime
1 dl vatten
1 dl florsocker
3 gelatinblad
några droppar grön karamellfärg
skalet från en citron
2 msk socker
vatten

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smör.
2. Smula sönder kakorna i en matberedare och tillsätt smör, kanel och salt och kör så det blir en grynig massa. Bred ut kaksmulet i en form med löstagbara kanter som är 24 cm i diameter. Ställ i kylen i ca trettio minuter.
3. Lägg gelatinbladen i blöt i ca fem minuter.
4. Skrapa ur fröna ur vaniljstången och vispa ihop philadelphia cream cheese, turkisk yoghurt, vaniljfrön, florsocker, saft och skal från en citron.
5. Krama vattnet ur gelatinbladen och smält dem på låg värme i en msk vatten i en kastrull.
Rör ner gelatinet i ostkrämen.
6. Bred ut ostkrämen ovanpå kakbotten och ställ kallt i minst sex timmar, helst över natten.
7. Gelé: Lägg gelatinbladen i blöt i fem min. Ta upp dem, krama ur vattnet och smält dem i ca en msk vatten i en kastrull på svag värme.
8. Pressa ur limesaft ur limefrukterna. Använd gärna en gaffel och vrid om, så får du ut mycket saft. Sila bort ev fruktkött.
9. Tillsätt vatten, florsocker och limesaft till gelatinet och hetta försiktigt upp. Koka inte.
10. Droppa i lite grön karamellfärg tills du har en fin grön nyans.
11. Låt gelén svalna, häll den sedan över cheesecaken och låt stelna i kylen i ca två timmar.
12. Riv skalet från en citron grovt. Lägg skalen i en kastrull och täck med vatten. Tillsätt 2 msk socker och sjud i 10 minuter. Låt de svalna på en bit bakplåtspapper.

Glad Påsk!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Kia
Reply

Wow! Vilken häftig färg på tårtan! En riktig färgklick på buffebordet!

Pernilla Elmquist
Reply

Tack! Ja, den lyser verkligen upp! Kul med lite färg på bordet ibland:) Pernilla