När jag var liten åt jag ALLTID rostad Skogaholmslimpa med smör och en klick Kalles kaviar när jag kom hem från skolan. Det var min favoritmacka alla kategorier.

Sirapslimpa limpa 2

Då fanns det inte lika många alternativ i brödaffären som det finns nu. Nu svämmar ju hyllorna över av surdegsbröd på bredden och tvären, bröd av olika korn, mjöl och frön och det har blivit två läger: finbröd och fulböd där min gamla Skogaholmslimpa har definitivt hamnat på fulbrödshyllan….för tillfället. Men man vet ju hur det funkar. Väntar man länge nog så….vips är den där på trendtoppen igen.

Sirapslimpa
Men vad gör det? Om den är trendig eller inte. Jag älskar den och i mitt nordiska kök vill jag laga allt som är gott och som får mig att tänka på klassiska maträtter, husmanskost och…Ingemar Stenmark.

Ja, allt jag lagar får inte mig att tänka på Stenmark…men just sirapaslimpan flyttar mig tillbaka till sjuttiotalet, då man rullade in TVn i klassrummet, lektionerna slutade för dan och ALLA såg Stenmark vinna slalomtävlingarna i nån avlägsen alpstad.

Sirapslimpa limpa
Just nu snöar det och det väntas komma ännu mer snö och  plötsligt poppade minnena av en varm sirapslimpa med smältande smör upp. Här kommer min variant, inspirerad av Högbolimpan som matbloggaren PickiPicki tipsade mig om. Servera limpmackan med smör som får smälta, en bit rökt korv och varför inte hemkokt blåbärssoppa?

De är bar å åk!

SIRAPSLIMPA

Sirapslimpa med smor
5 dl filmjölk
1 dl mörk sirap
4 tsk krossat flingsalt
2 tsk bikarbonat
2 msk vetegroddar
0,5 dl vetekli
3/4 dl rågkross
3/4 dl solrosfrön
1,5 dl rågsikt
1 dl grahamsmjöl
2,5 dl vetemjöl
1 dl torkade blåbär (tranbär eller både och)
1 dl torkade katrinplommon.

GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Lägg de torkade blåbären i en skål. Häll på vatten och låt de dra i trettio minuter.
3. Blanda alla torra ingredienser och tillsätt filmjölk, sirap och grovhackade katrinplommon.
4. Smörj en avlång eller rund form (1,5 l) med smör. Häll smeten i formen och grädda i mitten av ugnen i ca 90 minuter, tills innertemperaturen är runt 100 grader.
5. Låt svalna på ett galler. Ät och njut!
Hejhej
Pernilla

3 svar

  1. Vad roligt att du bakade limpan! Jag vill också koka blåbärssoppa och äta med nybakat bröd! <3

    1. Den blev fantastiskt god. Första gången hade jag i lite nyponskal också, men det behövdes inte. Blåbär och katrinplommon blev toppen. Och prova med soppan! Mums! Tack för fint recept! Pernilla

Kommentarer är stängda.