Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Vinter eller vår? Blåbärssoppan består

Print Friendly

Det är mitten av mars och våren är på väg…trodde jag. Tidigare i veckan satt jag på trappan utanför stugan och solade med årets första vårkopp kaffe, kisade mot den varma vårsolen och bara njöt. Idag snöar det!

Klassiskt nordiskt vårväder och man vet vaken ut eller in. Vår eller vinter? Varmt eller kallt? Frisk eller förkyld? Vad lagar man då?
Jag grävde i frysen och hittade en påse blåbär, som vi plockade i ett blåbärssnår vid sjön förra sommaren.   Och eftersom det snöar idag och Vasaloppet gick av stapeln för inte så längesedan, blev det självklara valen – en svensk klassiker – blåbärssoppa. 

Dessutom planerar jag för en kommande nordisk meny – en nordisk resa – och där kommer den här blåbärsoppan göra entré, men i något annorlunda kläder. Mer om det framöver.

Här använder jag inget potatismjöl, utan låter blåbären  sakta koka och reduceras så att den naturliga blåbärssmaken kommer fram. Kanske dax att plocka ut skidorna igen  och ge sig ut i spåret…(om jag nu hade haft några).

Varsågoda!

BLÅBÄRSOPPA FRÅN TJÖRNARPSSJÖN

6 dl soppa

500 g frysta blåbär
5 dl vatten
saften av en citron
1 dl socker

GÖR SÅ HÄR
1. Koka ihop blåbär, vatten, citron och socker i ca 20 min så soppan reduceras ordentligt.
2. Mixa soppan, sila och reducera i tio min till.

HejHej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

[…] Just nu snöar det och det väntas komma ännu mer snö och  plötsligt poppade minnena av en varm sirapslimpa med smältande smör upp. Här kommer min variant, inspirerad av Högbolimpan som matbloggaren PickiPicki tipsade mig om. Servera limpmackan med smör som får smälta, en bit rökt korv och varför inte hemkokt blåbärssoppa? […]

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.