Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Syrlig vintrig vitkålssoppa

Print Friendly

Kål är inte vidare romantiskt tycker nog de flesta. Många associerar vitkålen till den trista, oljiga pizzasalladen, men då ska ni veta att vitkålen tassar runt i finrummen och anses vara en riktig delikatess.

Och jag håller med. Vitkål och framför allt spetskål, som är en variant av vitkålen, är hur gott som helst och mycket användbar i matlagning. Dessutom kostar den nästan ingenting, jämfört med många andra grönsaker.

Här uppe i kalla norden har vi odlat vitkål sedan vikingarna härjade och plundrade under sina vikingatåg, och den  slog igenom ordentligt under medeltiden, som en tålig och lättodlad grönsak  i vårt nordliga klimat.
Men den ses ofta som fattigmansmat och har en nöd-stämpel på sig, men fråga vilken ”finkock” som helst så kommer han/hon sjunga sin lovsång över vitkålen.

Kål i alla former tillhör det nordiska köket och På Taffel.se kan du läsa om Ugglarps grönt, som odlar kål i långa banor.
Vitkål har också fått lite dåligt rykte från skoltiden då, tyvärr, husmansdelikatesser som kåldolmar och kålpudding, fick sig en känga av skolköken, men just de rätterna står högt på min husmanslista. Finns knappast något godare än koldolmar med gräddsås och lingon.
Idag har jag kokat en enkel, nyttig vitkålsoppa där ättika får sura till den en aning och sirapen får balansera upp dem sötma. Värmande, nyttig och billig. Skippa laxen och du får en helt vegetarisk variant.
Varsågoda!

SÖTSUR VITKÅLSOPPA & LAX

4 pers

0,5 vitkålshuvud
1 gul lök
0,5 bit purjolök
1 msk sirap
1 msk smör
1,3 l vatten
1,5 msk hönsbuljongfond
1,5 msk ättika (12 %)
2 lagerblad
3 vitpepparkorn
salt
2 dl frysta gröna ärtor
ca 400 g laxkuber
dill

GÖR SÅ HÄR
1. Skär bort stocken ur vitkålshuvudet och skär bladen i bitar (ca 2 cm stora).
2. Skär löken i klyftor och purjolöken i skivor.
3. Bryn smöret och fräs kål, lök och purjolök i några minuter tills de får lite färg. Rör så det inte bränns.
4. Tillsätt vatten, hönsbuljong, ättika, lagerblad, vitpepparkorn och lite salt. Koka långsamt i ca 45 min.
5. När det är 2 min kvar, lägg i ärtorna.
6. När 45 min gått. Lägg i laxtärningar (ca 2×2 cm) i soppan, dra den från värmen och låt stå under lock i ca 2-3 min.
7. Garnera med friska dillvippor.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

Anne-Helen
Reply

Hej
Jag lagade den här soppan i fredags med spetskål, utan ärtor och med kallrökt lax istället, en rest sedan jul. Så god den blev! Perfekt balans med det syrliga och det söta som bara anades. Lite förbryllad blev jag av mängden vatten i receptet, 1,3 dl? Menar du 1,3 l? I vilket fall så hällde jag på till jag tyckte det var lagom. Tack för en jättefin blogg och det här receptet som var så himla gott.

Pernilla Elmquist
Reply

Hej Anne-Helen! tack för att du uppmäksammade “d”…självklart ska det vara liter och inte dl. Sånt händer:) Men kul att du fick till en god soppa. Låter gott med kallrökt lax också! Pernilla

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.