Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Knäckebröd på rågsurdeg knäcker

Print Friendly

Jag har gett mig på surdeg en gång tidigare, men trots att jag vårdade dem så ömt, dog dem ut och sedan dess har jag inte provat igen. Sörjde nog en smula…

Men förra året mötte jag Sveriges bagarmästare nummer 1 – Jan Hedh och efter det mötet bestämde jag mig för att lära mig baka på riktigt.
Jag införskaffade mig en våg (ett MÅSTE) rostfria bunkar och en digital termometer. ( sen gjorde jag om köket också…men det är en annan historia).

Och ett av mina favoriter bland Jans bröd är hans knäckebröd. Det går att hitta i vissa mataffärer, men jag bestämde mig för att försöka baka det själv. För finns det något godare än en gott knäckebröd med smör och gärna leverpastej och gurka. Eller bara som det är!

Jag är en knäckefantast och känslan att sätta surdegen, knåda, kavla och baka hemma i stugan kändes så genuint på nåt sätt. Jag sneglade på min vedspis och tänkte att ”nästa gång ska jag provbaka där”. Måste bara ta bort spindelväven osv…
Ni måste prova, för det var mycket enklare än jag trodde och det blev fantastiskt gott!
Varsågoda!

RÅGSURDEG

Dag 1-3
200 g vatten
200 g rågmjöl
100 g rårivet äpple

GÖR SÅ HÄR
1. Blanda vatten (35 grader) med mjöl och äpple i en rostfri bunke. Tillsätt mer avvatn om degen blir för fast. Den ska vara som en gröt.
2. Häll upp i en två l glasburk med lock.
3. Ställ burken på varm plats (jag hade den i ugnen med lampa på) i tre dagar. 26-30 grader är perfekt temperatur.
4. 4 Rör i degen med en matsked en gång om dagen för att påskynda jäsningen.

Dag 4
1. Skapa ner grundsurdegen i en stor bunke.
2. Fyll på med 200 g rågmjöl och 200 g vatten (35 grader). Rör om med en slev och låt stå 1 dygn till i samma temperatur som tidigare.

Dag 5 Färdig surdeg. Dags att baka knäckebröd!

OLOF VIkTORS KNÄCKEBRÖD
Ca 8 st stora kakor

Fördeg
15 g jäst
500 g mjölk (3 procent)
200 g svensk honung
100 g rågsurdeg
700 g grahamsmjöl
150 g grovt rågmjöl

Bortgörning
100 g grovt rågmjöl
200 g vetemjöl med hög proteinhalt
10 g havssalt

GÖR SÅ HÄR
Fördeg
1. Lös upp jästen i mjölken och tillsätt honung.
2. Blanda med surdeg och mjöl till en välling.
3. Låt jäsa till dubbel volym under plast i 30-60 min.

Bortgörning
1. Tillsätt rågmjöl och vetemjöl till fördegen och knåda den på lägsta hastighet i 13 min.
2. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare i två min.
3. Låt degen vila i 30 min i en lätt inoljad plastbunke eller låda med lock.
4. Lägg upp degen på en mjölad yta. Använd rågmjöl.
5. Väg upp bitar på 150 g och rulla runda bullar, som får vila under duk i tio minuter.
6. Sätt ugnen på 200 garder .
7. Kavla ut kakor i rågmjöl som är tallriksstora och nagga dem med en gaffel.
8. Stick ut ett hål i mitten av brödet med t ex ett litet glas.
9. Mjöla bakplåtar med rågmjöl och baka bröden gyllenbruna i ca 14 min. Passa på här, för det kan variera med vilken ugn du har och hur jämnt den gräddar.
10. Förvara dem torrt och varför inte bre dem med hemgjort smör?

Mums!
Pernilla

Pernilla Elmquist

Comments

milla
Reply

Härligt att baka med surdeg:) Jag gör det i perioder.

Pernilla Elmquist
Reply

Tack tack! Det blev en ny favorit:) P