Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Potatisplätt, bubblor och Nobel

Print Friendly

Idag är det Nobelfest. Frasande klänningar. Fina frackar, glitter och glamour och en herrans massa god mat. Det är Årets Kock 2002, Andreas Hedlund, som håller i trådarna och en sån här kväll få inget gå fel. 39 kockar jobbar med matlagningen i köket.
1 316 förrätter serveras exakt klockan 19.25 och största orosmomentet är att varmrätten inte får kallna.

Jag kan förstå känslan….nästan. Gjorde en invigning med 150 gäster förr året. Åtta rätter skulle ut efter hand och jag och Anderas serverade 800 tallrikar mat på tre timmar. . På två kockar. Och då var det enklare buffémat…gånga det ett par gånger + en herrans massa mer finess på alla plan. Jezzzus!

Här får du en smygtitt in i Nobelköket och man förstår vilken enorm planering som behövs för en sådan här middag.
Själv tar jag det lite lugnare idag och lagar en liten munsbit som passar till ett glas bubbel.

Den här potatisplätten får smaklökarna att gå på högvarv. Satsa på fin potatis som t ex mandelpotatis.

Till den salta plätten dricker jag riktig champagne. Champagne Maxim´s har en doft av sockerkaka och citronmaräng och fruktiga små bubblor som får det att spritta i benen som på vilken Can-Can dansös som helst. Toppen till Nyårschampagnen också!
Varsågoda!

POTATISPLÄTT MED LÖJROM OCH CRÈME FRAICHE
Ca 30-40 st (beräkna 3-4 plättar/person)
Ca 40 min

3 potatisar (mandel, ratte eller delikatesspotatis)
0,5 dl crème fraiche
0,5 dl vispgrädde
2 msk mjölk
1,5 dl vetemjöl
1 ägg
1 äggvita
0,5 tsk salt
2 msk smör

Tillbehör
1/4 rödlök
Ca 50 g löjrom (går också bra med finkornig röd kaviar för budgetalternativ)
0,5 dl crème fraiche
dill

GÖR SÅ HÄR

1. Koka potatisarna med skal tills de är mjuka. Låt dem svalna och skala dem.
2. Kör potatisarna genom en potatispress.
3. Blanda potatis med crème fraiche, vispgrädde och mjölk.
4. Rör i mjöl, ägg och äggvita. Rör till en slät smet.
5. Krydda med salt.
6. Fyll en spritspåse med potatissmeten. Förvara i kylen.
7. Finhacka rödlöken och förvara i kylen.
8. Stek små plättar, ca 3 cm i dm, i smör på medelvärme i ca 3 min på var sida tills de får fin färg.
9. Fördela en klick löjrom, eller kaviar och en klick crème fraiche på varje plätt. Toppa med rödlök och en dillkvist.

Hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist