Your browser (Internet Explorer 7 or lower) is out of date. It has known security flaws and may not display all features of this and other websites. Learn how to update your browser.

X

Navigate / search

Råraka x 3

Print Friendly

Potatis är en fantastisk råvara. Koka, mosa, puréa, steka, fritera, ugnsbaka, rosta…variationerna är oändliga. Och gott är det också.

Jag har väldigt svårt för dieter som utesluter potatisen, eftersom jag tycket det är en av våra bästa basråvaror och använder den flitigt i mitt nordiska kök.

Tänk bara på kroppkakor, raggmunk (gott recept a la Per Morberg hos Salt&Peppar) och rårakor. I går fick jag sådan lust att steka rårakor eller raggmunk. Raggmunk är en råraka med pannkakssmet kan man säga och den kommer jag också prova på framöver. Efter lite velande, blev det till slut rårakor. Men jag kunde inte bestämma mig vad jag skulle ha till mina rårakor, så jag gjorde dem i mindre format med tre olika tillbehör. En klassiker, en lyxigare variant och en salt godbit. Riktigt bra som en lite förrätt, eller som små svenska ”tapas” . men du kan naturligtvis också göra dem i “storformat”.

Varsågoda!

RÅRAKOR X 3

8 st små rårakor

4 stora potatisar
Salt
Svartpeppar
Smör
Olja

RÅRAKA
1. Riv potatisen grovt med ett rivjärn ner i en sil eller durkslag. Krama ur vätskan.
2. Blanda potatisriv med salt och peppar (ganska mycket salt) och forma åtta små kakor på en skärbräda.
3. Hetta upp en panna och smält smör och olja. Fräs rårakorna på medelvärme i ca 3-5 min på varje sida. Vänd rårakan när du ser att den börja bli frasig i kanterna.

RÅRAKA MED RIMMATFLÄSK OCH RÅRÖRDA LINGON
8 st

150 g rimmat fläsk
2 dl frysta lingon
1 dl socker

GÖR SÅ HÄR
1.Sätt ugnen på 225 grader.
2.Skär fläsket i tunna skivor och lägg på en plåt. Ugnsbaka fläsket tills det är krispigt. Ca 10 min. Håll koll!
3 Rör ihop lingon och socker tills sockret löst sig.

RÅRAKA MED LÖJROM, GRÄDDFIL OCH RÖDLÖK
8 st

Ca 50 g Kalix löjrom
8 tsk gräddfil
0,5 röd lök
Dill

GÖR SÅ HÄR
1 Finhacka rödlöken.
2 Lägg på en klick gräddfil och löjrom på varje råraka. Toppa med rödlök och dill.

RÅRAKA MED STEKT SCHALOTTENLÖK, ANJOVIS OCH CITRONCRÉME FRAISHE
8 st

2 bananschalottenlökar
Smör att steka i
8 st anjovisfiléer
4 msk crème fraische
Lite citronsaft och lite rivet skal från en citron
dill

GÖR SÅ HÄR
1. Skiva schalottenlöken i tunna skivor och stek mjuka i smör.
2. Blanda crème frasiche med lite citronsaft.
3. Toppa varje råraka med lök, en anjovisfilé, citronfraische, citronrasp och dill.

hejhej
Pernilla

Pernilla Elmquist

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.