Jag vet inte när det var, men något geni, kom på kombinationen mögelost och pepparkaka för några år sedan. Och det är en ”match made in heaven”. Idag är det närmast en nordisk mattradition här hemma och varje advent brukar jag plocka fram Mor Annas pepparkakor och en god blåmögelost till den första glöggen och det är så gott.


Jag tröttnar aldrig på den här kombinationen och kan inte förtså de som inte gillar mögelost. Ibland tror jag det har med ordet att göra…mögel…men det här är gott mögel.
I år, till första advent, tänkte jag prova en större variant av den här maffiga duon. Kakan är lätt att göra, behöver ingen ugn och den mättar ordentligt.


Som del på en liten adventsbuffé är den perfekt och både varm och kall glögg passar utmärkt till kakan.
Varsågoda!

BLÅMÖGELCHEESECAKE MED KANDERADE VALNÖTTER OCH PÄRONPURÉ
Ca 12-16 bitar
Ca 30 min + ca två timmar i kylen


ca 200 g krossade pepparkakor
125 g smält smör
200 g Philadelphia cream cheese
125 g blåmögelost (jag använde Danablue Castello)
0,5 dl crème fraiche

En form, ca 20 cm i diameter med löstagbara kanter

GÖR SÅ HÄR
1. Krossa pepparkakorna med en mortel eller i en mixer. TIPS! Lägg pepparkakorna i en plastpåse och kavla sönder dem med en brödkavel.
2. Smält smöret och blanda med pepparkakssmul. Tryck ut kaksmulet i formens botten och en bit upp på kanten.
3. Vispa philadelphiaost, blåmögelost och crème fraiche till en kräm.
4. Bred ostkrämen i ett jämnt lager över pepparkaksbotten och ställ kallt i ca två timmar eller tills den stelnat en aning.
5. Garnera med kanderade valnötter och päronpuré.

PÄRONPURÉ
2 skalade päron i små tärningar
2,5 msk strösocker
1 dl päronjuice (jag använde Kiviks pärondryck)
2 msk citronjuice

GÖR SÅ HÄR
1.Blanda alla ingredienserna i en kastrull. Koka ihop på medelvärme tills vätskan kokat in och päronen är mjuka. Ca 30 minuter. Kyl päronen och mixa sedan till en slät puré med en mixerstav.

KANDERADE VALNÖTTER
150 g grovhackade valnötter
2 msk smör
2 msk brunt farinsocker

GÖR SÅ HÄR
1. Smält smöret och stek valnötterna på medelvärme i ca 3 minuter.
2. Tillsätt farinsocker och stek ytterligare i ca en minut. Rör hela tiden så att sockret fördelar sig på alla nötterna.
3. Låt nötterna svalna på bakplåtspapper. De nötter du inte använder på kakan, kan du lägga i en skål bredvid. Gott att mumsa på som de är.

Hej hej!
Pernilla

3 svar

Kommentarer är stängda.