Det picklas för fullt runt om på de svenska finkrogarna just nu. Sötsyrliga lager med grönaker, rotfrukter och svamp, är perfekta tillbehör till fågel, fisk eller mittemellan. Ja, de funkar till allt och ger både härlig syra och sätter ofta pricken över i:et.
Pickla är en gammal teknik som användes för att konservera grönsaker, rotfrukter och svamp. Men också fisk som sill och strömming.


Jag har alltid gillat att pickla grönsaker och rotfrukter (betor är en annan favorit) och det doftar (eller luktar) ofta ättika hemma i mitt kök när jag lagar mat.

Jag använder ofta samma del ättika, socker och vatten eftersom jag tycker 1-2-3 lagen blir för mesig. Det kan bero på att man förr använde 24 procentig ättika och då var tvungen att ha en mindre mängd ättika i lagen. Men med den 12 procentiga ättikan blir det mer sting i lagen om du använder lika delar av allt.
De här små, vackra lökarna brukar jag göra ofta, när jag ska bjuda på fläsk eller fågel och kan lätt bli beroendeframkallande om man gillar sötsyrliga ättikslager.

PICKLAD RÖDLÖK
4-6 pers

12-16 små röda steklökar
2 dl ättika (12%)
2 dl socker
2 dl vatten
5 rosépepparkorn

1. Blanda ättika, socker och vatten. Koka upp tills sockret löst sig.
2. Lägg i läkarna med skal på och koka dem i ca fem minuter.
3. Sila och spara lagen. Skölj lökarna i kallt vatten och skala dem.
4.  Lägg tillbaka dem i lagen och tillsätt rosépepparkornen (kan uteslutas).
5. Låt svalna i lagen och ställ sen kallt över natten. Dela dem i hälften när du ska servera.

Hejhej
Pernilla

Ett svar

Kommentarer är stängda.