Finalisterna för Årets Kock 2013 är klara. Även i år är det enbart män som tävlar trots att man gjorde en stor kampanj för att få kvinnliga kockar att söka. Nu lockar man med pengar för att få kvinnliga kockar att ställa upp.


150 kockar, proffs och debutanter, sökte till årets tävling. Av dem var 25 kvinnor.Jag var en av dem, som provade lyckan för första gången. Ingen av oss tjugofem kvinnor nådde alltså inte upp till standarden på Årets kock 2013 enligt juryn.
Idag på Mitt Kökmässan i Stockholm, pratade Hanna Halpern, general för Årets Kock, om bristen på kvinnliga kockar. På grund av den här kvinnliga kockbristen, har man nu instiftat ett stipendium på 10 000 kr till de kvinnor som tar sig till semifinal i Årets Kock 2014….


Jag förstår tanken, men  detta är vansinnigt. Vad ger det för signaler? Ska kvinnliga kockar belönas med pengar för att det ”lyckas” ta sig till en semifinal. Vad säger den manliga kockarna om det? Som kvinnlig kock tycker jag det är en förolämpning. En form av smygkvotering som ska locka kvinnliga kockar att tävla med  –  pengar.

Frågan man ställer sig är om vi kvinnliga kockar är så pass mycket sämre än våra manliga kollegor, att vi helt enkelt inte platsar på Årets Kocknivå. Recepten bedöms ju anonymt och ingen vet vilket kön det är på maträttens kreatör.

Men jag har svårt att tro det är problemet. 25 kvinnor på 150 sökande….Om fler ”kvinnliga” kockar ger sig in i tävlingen kommer vi nog se ett annat resultat. Och vadå kvinnliga kockar….En kock är en kock och vi ska tävla på samma villkor. Här hittar du alla finalister och deras maträtter.

Vad tycker ni?
Pernilla